Jäätunud meri jätab luiged hätta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvituvad luiged.
Talvituvad luiged. Foto: Toomas Huik

Viimastel nädalatel valitsenud käre pakane jäätas Saaremaal Sõrve poolsaarel rannikuveed sedavõrd suures ulatuses, et talvituma jäänud enam kui paarkümmend luike on jäänud toidupuudusesse ning rebaste meelevalda.

Sõrve linnuvaatleja Mati Martinson käis pühapäeval jääl olevaid nõrkenud luiki viljaga toitmas, kuid polnud kindel, kas see linde palju aitab, kirjutab Meie Maa.

«Mõni võttis väheke vastu ka, kuid eelistas siiski edasi magada, viljaports külje all. Kuiv vili keset jääd ilma veeta ei ole kõige õigem toit. Luik tahab oma toidu vee sees ära lobistada,» kirjeldas Martinson luikede päästeoperatsiooni.

Hädas ja nõrgad linnud magavad energia kokkuhoiu mõttes niisama keset jääd ning kuna meri on jäätunud, nad toidule ligi ei pääse. Kui varem lendasid luiged talve saabudes lõunasse, siis enne mullust ja tänavust talve valitsenud soe talvekliima on kasvatanud põlvkonna, kes jääb kohapeale talvituma.

«Mida aeg edasi, seda nõrgemaks nad ilma toiduta jäävad. Rebased olid eile hommikuks kaks luike juba laiali tõmmanud,» osutas Martinson.

Ornitoloog Leho Luigujõe sõnas, et Eestis talvitub hinnanguliselt 10 000 luike ning karmi talvepakase tõttu jäätunud meri jätab nad toiduta ja mõjub populatsioonile laastavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles