Nädal tõotab lõppeda korraliku tormiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine meri
Tormine meri Foto: Eero Vabamägi

Ilmateenistus hoiatab juba varakult, et pühapäeva päeval muutuvad ilmaolud Eestis talvisemaks. Temperatuuri languse tõttu suureneb teedel libeduseoht ja sõiduolusid halvendab ka päeva jooksul järjest tugevamaks tõusev tuul, mis kohati korraliku tormi mõõtmed võtab.

Riiklik ilmateenistus andis juba täna hommikul kogu Eestile tugeva tuule tõttu esimese taseme hoiatuse. Tuul pöördub edelast läände ja loodesse ning tugevneb täna päeval puhanguti 15 m/s, rannikul 18 kuni 22 m/s.

Lõuna-Soome kohal tekkinud ja sealt edasi itta suunduva osatsükloni servas kujuneb ennelõuna sajuseks, pärastlõunal edela poolt alates sadu lõppeb.

Esimese taseme hoiatus tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik ning oluline on jälgida edasist ilmaprognoosi.

Pühapäeval suundub aktiivne madalrõhkkond edasi Venemaale ja Eestit katab selle lääneserv. Öösel sajab vihma ja lörtsi. Lääne- ja loodetuul järk-järgult tugevneb, hommikuks esineb rannikul puhanguid 15, saartel kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on 0..+4, hommikuks langeb sisemaal -1°Cni, seisab ilmateenistuse pikas prognoosis.

Päeva jooksul tuul järjest tugevneb. Loode- ja põhjatuule iilid küündivad 15, saartel ja rannikul 22 m/s. Õhtul on ka sisemaal puhanguid 15, saartel ja rannikul paisub tuul tormiks ning puhangud võivad ulatuda 25, Läänemerel 28 m/s. Aeg-ajalt sajab lörtsi ja lund, tänastel andmetel on sajuhulk sisemaal enamasti nõrk, tugevam võib sadu olla Virumaal. Õhutemperatuur on -1..+1°C, päeva jooksul langeb. 

Esmaspäeval eemaldub madalrõhkkond kaugemale Venemaale ja samal ajal laieneb Skandinaaviast kõrgrõhkkond üle Läänemere. Kahe rõhuala piirimail lõõtsub öösel väga tugev loode- ja põhjatuul, puhanguid on sisemaal 15, pole välistatud kuni 18 m/s, rannikul 20, võimalikud kuni 25 m/s ulatuvad tuuleiilid. Vahetevahel sajab lund, saarte rannikul ka lörtsi.

Päeval on sajuhooge hõredalt ja tuul annab veidi järele. Õhutemperatuur on ööpäeva jooksul 0..-5, meretuulega rannikul kuni +1°C.

Teisipäeval liigub üle Eesti kõrgrõhuhari. Öö on rahulik. Kohati võib nõrka lund sadada. Selgema taeva all langeb temperatuur -3..-8, rannikul -2..+1°C-ni. Päeval jõuab Skandinaavia rannikule uus madalrõhkkond ja laieneb üle Soome. Pilved tihenevad ja pärastlõunal hakkab Lääne-Eestis lund ja lörtsi sadama. Edelatuul on ennelõunal nõrk, pärastlõunal tugevneb rannikuvetes. Õhutemperatuur on sisemaal -4..+1°C.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles