Uus riigimaalt roo varumise kord ohustab rookatuste traditsiooni

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksjonisüsteem ohustab rookatuste tegemise traditsiooni.
Oksjonisüsteem ohustab rookatuste tegemise traditsiooni. Foto: Teet Suur / Virumaa Teataja

Läinud aasta lõpust kehtib kord, et kes tahab riigimaalt roogu varuda, peab loa välja võitlema oksjonil ja konkureerima välismaiste ettevõtetega.

Oksjoni korraldaja on Riigimetsa Majandamise Keskus ehk RMK, kes majandab nüüd roostikke, mis käisid varem Keskkonnaameti alla, vahendab Lääne Elu.

Kohalikele roolõikajaile, nii paljukest kui neid on alles jäänud, on arusaamatu, mis oli viga endisel korral, mille järgi andis roolõikamisloa Keskkonnaamet, kust suheldi nendega otse.

Kümme aastat roovarumisega tegelnud Martna valla talunik Arvo Kirs avaldas kartust, et võõrad tulevad suurt raha teenima, aga pettuvad mõne aasta pärast, sest see leib ei ole kerge, oma inimesed on aga kõrvale tõrjutud ning roovarumise ja rookatuste tegemise traditsioon võib katkeda.

Keskkonnaameti Lääne-Eesti piirkonna juht Kaja Lotman ütles, et kaitsealadel elavad kohalikud peavad nagunii arvestama piirangutega ning selle leevenduseks võiks neil olla ka mingeid eeliseid kohaliku ressursi kasutamisel, liiati kui see kaitseb traditsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles