Pakane viis osa pangaautomaate rivist välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB sularahaautomaat.
SEB sularahaautomaat. Foto: Elmo Riig / Sakala

Osa õues seisvatest panga sularahaautomaatidest ei pidanud pakasele ja tuulele vastu ning läksid rivist välja, praeguseks on spetsialistid enamiku uuesti tööle saanud.
 

«Kui paar päeva tagasi see külmalaine algas, siis läks ka meil masinaid rivist välja, sest lisaks paukuvale pakasele oli ka kõva tuul, mis masinate tööd segama hakkas,» lausus Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask. Tõrkeid tekkis masinatel siis, kui tuulistel öödel õhutemperatuur alla -20 kraadi langes.

«Tegemist on elektroonikat täis oleva täppismasinaga. Kõige rohkem on mõjutatud masinad, mille esipaneel on õues ja need masinad, mis asuvad kütmata ruumides. Õnneks neid meie masinapargis palju pole,» selgitas Siilivask.

Kuna panga spetsialistid tegelevad masinate probleemide lahendamisega igapäevaselt, parandatakse tema sõnul rikki läinud masin kiiresti. Ta palus, et kui keegi märkab mõnd sularahaautomaati, mis ei tööta korralikult, sellest teada anda panga üldnumbril.

Esimestel päevadel tekkisid probleemid umbes 4-5 protsendil kogu Swedbanki masinapargist (541 automaati) ehk umbes 21-27 automaadil, nüüdseks on tõrkuvaid masinaid vähemgi.

Sama protsent sularahaautomaatidest läks külmaga rivist välja ka SEB-l. Praegu ei tööta külma tõttu 8 automaati, mille pank üritab lähiajal käima saada. Kokku on SEB-l sularahaautomaate 360.

SEB pressiesindaja Piret Seeman ütles, et üldiselt ei tohiks külmakraadid pangaautomaatide tööd häirida. «Oleme sularahaautomaate ostes valinud neid Eesti kliimat arvestades, lisaks on väga paljud automaadid kas terves ulatuses või nii-öelda läbi seina köetud ruumis. Mingil määral mõjutab ilmastik aga igasugust tehnikat,» lausus Seeman.

«Tundlikemate aparaatide puhul töötab ka temperatuuriandur, mis liiga madala temperatuuri puhul masina välja lülitab.»

«Hindame erakordselt külma ilma tõttu väljalülituvate automaatide hulka aga alla 5 protsendi kogu masinapargist, mis sularaha väljastamist oluliselt mõjutada ei tohiks,» lisas Seeman.

«Ilma külmenedes oleme pidevalt masinapargi külmakindlust tõstnud ning kui mõni sularahaautomaat ka temperatuuri olulisel langemisel välja lülitub, saame standardprobleemide korral umbes ööpäeva jooksul enamasti selle taas tööle.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles