Tänavune aasta orhidee on tõmmu käpp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõmmu käpp (Orchis ustulata)
Tõmmu käpp (Orchis ustulata) Foto: Rainar Kurbel

Eesti orhideekaitse klubi valis tänavuseks aasta orhideeks tõmmu käpa (Orchis ustulata), mis on nii Eestis kui mujal Euroopas üks ohustatumaid käpalisi.

Aasta orhideeks valimisega juhitakse inimeste tähelepanu sellele looduse kaunitarile, lootes saada lisaandmeid tema leviku kohta, mis aitab paremini korraldada selle taimeliigi kaitset.

See liik asustab vanu poollooduslikke rohumaid ning on ohustatud eelkõige traditsiooniliste põllumajandusviiside kadumise tõttu.

Tõmmu käpa leviala on viimase viiekümne aasta jooksul oluliselt vähenenud, seda eriti Mandri-Eestis. Kuigi vähemalt 50 protsenti populatsioonidest peaks olema kaitsealadel kaitstud, on see siiski probleemne, sest isendid on lühiealised ja üsna tillukesed ning märgatavad vaid õitseajal.

Tõmmu käpa õied on inimsilueti kujulised. Avanemata õiepungad on tumepurpurset värvi, millest on taim ka nime saanud.

Eesti orhideekaitse klubi kuulutab oma sünnipäeval, 19. veebruaril välja aasta orhidee juba teist aastat. Aasta orhidee valimise eesmärk on pöörata tähelepanu just konkreetse käpalise leiukohtade kaitsmisele ning ohtude väljaselgitamisele. Mullu algatatud traditsioon andis esimese aasta orhidee tiitli punasele tolmpeale.

1985. aastal asutatud Eesti orhideekaitse klubi ühendab loodushuvidega inimesi väga erinevatelt elualadelt, sealhulgas ka elukutselisi botaanikuid-orhidolooge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles