Kui haruldane on praegune lumerohkus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talveilm.
Talveilm. Foto: Elmo Riig

Selles, et lumi novembri alguses paariks päevaks maha sajab, ei ole midagi erakordset. Ent nõnda paks lumekiht, mis praegu mõnel pool Eestis maad katab, on novembri alguse kohta siiski küllalt haruldane.

Riigi ilmateenistuse spetsialist Külli Loodla ütles, et novembri alguse lumes ja külmas ilmas ei ole midagi väga erakordset, ehkki viimastel aastatel on lund sel perioodil vähe olnud.

Vahel on lumi maha sadanud juba oktoobris, kuid siis ei jää maa valgeks kuigi kauaks. Näiteks 2010. aastal tekkis esimene lumikate 16. oktoobril, mis, tõsi küll, püsis vaid paar päeva. Neli aastat tagasi kattis lumi maapinna 26. oktoobril ja lumekihi paksus oli siis kuni 12 sentimeetrit. Toona püsis lumi maas kuni nädala.

Novembri alguses kattus maa pikemaks ajaks lumevaibaga viimati 2006. aasta 2. novembril. Lumi püsis toona Kirde-Eestis isegi paar nädalat ja selle paksus oli kuni 16 sentimeetrit.

Ilmateenistuse lumekaardi andmed näitavad, et täna hommikul oli kõige paksem lumevaip Saaremaal, kus Uue-Lõve jaamas mõõdeti lumepaksuseks koguni 27 sentimeetrit. Samuti oli palju lund Hiiumaal Luguse külas ja Lääne-Virumaal Vanakülas, kus oli maha sadanud vastavalt 25 ja 22 sentimeetrit lund.

Viimati oli novembri esimesel poolel nõnda paks lumevaip maas ligi 30 aastat tagasi. Näiteks 1970. aasta 8. novembril kattis Lääne-Nigulas maad 25-sentimeetrine lumekiht, 1988. aasta 2. novembril oli Valgas maas 22 ja nädal hiljem ehk 9. novembril Haanjas 27 sentimeetrit lund.

Tänavu tuli esimene lumi maha oktoobri viimasel nädalal, kuid vaid mõneks päevaks ja mitte kõikjal Eestis. Päris talviseks läks ilm möödunud nädala keskpaigas, täpsemalt 2. novembril, kui üle Eesti juhtus lume ja libeduse tõttu sadu liiklusõnnetusi. Viimastel päevadel on lund aina juurde sadanud ning teeolud on püsinud keerulised terve nädala.

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt jääb lumi maha vähemalt järgmise nädala lõpuni. Loe lähemalt: Lumi jääb maha vähemalt järgmise nädala lõpuni

Foto: Ilmateenistuse lumekaart

Tavapärasest külmem

Õhutemperatuur on novembri esimesel kolmandikul ööpäeva keskmisena miinuspoolel olnud nii 1995. kui ka 1970. aastal.

1995. aastal oli Eesti keskmine õhutemperatuur novembri esimese dekaadi keskmisena -2,4 kraadi ning 1970. aastal -2,5 kraadi.

Käesolev aasta ei jää kuigi palju alla - praeguse seisuga on novembri keskmine õhutemperatuur -1,9 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles