Tõsist talveilma võib nüüd tulla pikalt

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilm on krõbedalt külm.
Ilm on krõbedalt külm. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Senine ilmakäik veebruaris kinnitab ennevanasti Lõuna-Eestis levinud nimetust radukuu. Tollases kõnepruugis tähendas radu tormi või tuisku, üldse aga halba koerailma igat liiki sadude ja tugeva tuulega.

Teisipäeva hommik üllatas lausvihmaga nagu heinaajal. Ennelõunaks läks vihm üle lörtsiks ja pärastlõunal tuiskas nagu talvel ikka.

Arvata, et äkiliste ilmamuutuste üks kaasosalisi on tänavu päikese aktiivsuse suurenemine.

Kuuldavasti on 2011. aastal päike pikaleveninud puhkuse järel eelnevatest maksimumaegadest aktiivsem. Sellega kaasnevaid geomagnetilisi torme, side-, elektri- ja raadiohäireid ning virmalisi võib seetõttu rohkem esineda.

Interneti info järgi oli 4. ja 5. veebruari paiku eriti tugev magnettorm ja neil päevil vaevas paljusid kehvavõitu enesetunne.

6. veebruari õhtust 7. veebruari hilisööni helendas põhjataevas virmaliste punakas valguses. Et Eesti oli kaetud pilvedega ja kohati esines tihedat udu, virmalisi vist mujal kui Edela-Eestis ei nähtud. Virmalisi võib sel aastal esineda edaspidigi.

Sel nädalavahetusel ja uue algul pakub ilm oma talvisemat nägu. Kas sellest, et tulemas on täiskuunädal, või muudel põhjustel, kuid sajupilvede liikumisel tuleb vahe.

Vähene pilvisus laseb põhjast saabuval külmal toimetada. Öösiti võib õhutemperatuur langeda –20 kraadini, kohati madalamalegi. Pilves taeva korral ja rannikul on soojem.

Päeval saab päikestki näha, mis meelitab jääpurikad tilkuma. Sadu esineb kohati. Tuul puhub tugevamini rannikul ja saartel. Ärge unustage arvestamast tuulekülma, eriti kui tuul on põhja-ida suunast.

Nädala teise poole ilma võib pehmemaks muuta mõni merelt lähenev madalrõhkkond.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles