Alanud nädal tuleb üsna soe, kuid paaril ööl võib temperatuur langeda null kraadini

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikseline ilm.
Päikseline ilm. Foto: Liis Treimann / Postimees

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt tõotab alanud nädala ilm tulla üsna rahulik, vaid kolmapäeval on oodata tugevat tuult ja vihma. Kui päevasel ajal on õhk soe, ulatudes mõnel pool kuni 23 kraadini, siis paaril ööl võib temperatuur maapinna lähedal kohati isegi null kraadi lähedale langeda.

Teisipäevaks moodustub Läänemere lõunaranniku lähistel uus kõrgrõhkkond, laieneb üle Balti riikide ja selle servas on Eestis ilm sajuta. Tuul nõrgeneb pärast keskööd ja on muutliku suunaga. Selge öö korral langeb loodevoolus saabuvas jaheduses temperatuur õhus viie kraadi ümbrusesse, maapinna lähedal aga sel juhul null kraadini. Päeval on pilvi hõredalt, põhjakaare tuul on võrdlemisi nõrk ning temperatuur tõuseb 16 kuni 19 kraadini.

Kolmapäeval liigub aktiivne madalrõhkkond Norra merelt üle Skandinaavia ja Soome põhjaosa itta ning selle lõunaserva mööda liigub Läänemere äärde soojemat õhku. Saabuv õhumass on ka veidi niiskem, lisandub pilvi ja mõnes kohas sajab ka veidi vihma. Edela- ja läänetuul tugevneb puhanguti 13, rannikul 17 m/s, õhtul pöördub tuul loodesse ning nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 7 kuni 12, rannikul kuni 15, päeval 17 kuni 21 kraadi.

Neljapäeval tugevneb Läänemere ümbruses uuesti kõrgrõhuala. Ilm on sajuta ja laialdaselt selge taevaga. Loodetuul öösel rahuneb ning päev tuleb võrdlemisi nõrga läänekaare tuulega. Õhutemperatuur on öösel 6 kuni 11, päeval 16 kuni 21 kraadi.

Reedel jätkub kõrgrõhkkonna ülekaal. Ilm on sajuta ja võrdlemisi vaikne. Öösel riivab tõenäoliselt ka Eestit Skandinaavia põhjatipust loodevoolus liikuv jahedus ning õhk jahtub viie kraadi ümbrusse, maapinna lähedal aga langeb temperatuur null kraadi lähedale, päevaks jõuab soojem õhumass ja maksimumid tõusevad 17 kuni 21 kraadini. 

Nädalavahetusel liiguvad üksteise järel üle Skandinaavia põhjaosa madalrõhkkonnad. Samal ajal Kesk-Euroopa kohal püsib kõrgrõhuala. Eesti jääb kahe rõhuala piirimaile. Tänastel andmetel on mõjusam kõrgrõhuala ja selle serva mööda lisandub meile küll pilvekiht, kuid võimalikud sajud on nõrgad ning võivad riivata laupäeval vaid Eesti põhjarannikut.

Pühapäeval suureneb saju tõenäosus pärastlõunal ja seda eelkõige Eesti põhjapoolses osas. Madalrõhkkondade liikumiskiirus ja mõjusfäär võivad aga muutuda ja seepärast võib prognoos nädala vältel muutuda.

Õhutemperatuur on laupäeval öösel 8 kuni 13, päeval 18 kuni 23 kraadi. Pühapäeva öösel on temperatuur 6 kuni 11, päeval 19 kuni 22 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles