September tuleb muutliku ilmaga: oodata on vihma, tuult ja öökülma

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öökülmad põhjustavad härmatist.
Öökülmad põhjustavad härmatist. Foto: Liis Treimann

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt on septembri alguses ilmad valdavalt niisked ja tuulised ning järgmise nädala alguses võib tulla öökülma, kuu teises pooles tõotab ilm tulla väga muutlik.

Septembri alguses jääme Lääne-Euroopa kõrgrõhuala ja Atlandilt üle Skandinaavia itta liikuvate madalrõhkkondade piirialale, kus kuivem ja soojem ilm vaheldub madalrõhulohkude poolt transporditud niiskema ja tuulisema ilmaga. 

Alates viiendast kuupäevast tugevneb Skandinaavia kohal uus kõrgrõhuala ja see jääb pikemalt Eesti ilmale mõju avaldama. Kujunevas loodevoolus võib Eestit riivata jahe õhumass ja 5. kuni 7. septembrini on maapinnal öökülmaoht. Teine öökülmaohtlik periood on kuu keskpaigas.

Mihklikuu teisel poolel vahelduvad kõrgrõhuharjad madalrõhulohkudega ja ilm on muutlik ehk on soojemaid ja kuivemaid, ent ka vihmasemaid, jahedamaid ja tuulisemaid ööpäevi.

Kuu keskmine õhutemperatuur on normi piires või veidi kõrgem, arvestades, et septembrikuu kliimanormiks loetakse 10,3-13,1 kraadi. Sademeid peaks tulema samuti normilähedaselt või kohati ka vähem, norm on 56 kuni 74 millimeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles