Jääteed ootavad sula lõppu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätee
Jäätee Foto: Henn Soodla / Pärnu Potsimees

Lähipäevadel rohkem jääteid peale Haapsalu-Noarootsi tee ei avata, sest vahepealse sula tõttu on jää pealmine kiht üsna nõrguke, tõdes maanteeameti Lääne regiooni direktor Enn Raadik.

Tema sõnul püssi siiski päris põõsasse visatud pole ja eriti tugev on lootus, et sel hooajal saab autoga sõita Hiiumaalt mandrile ja Saaremaale.

«Oleme uuringuid teinud ja teeme pidevalt. Pärnu lahes on jää liikunud, ei oskagi öelda, kas Kihnu jääteest midagi välja tuleb,» sõnas Raadik Postimees.ee’le.

«Üldiselt jääseisud suhteliselt ühesugused – paksust võib mõne koha peal lugeda kuni 50 sentimeetrit. Aga jää on kolmes osas – all tugev jää, kuskil 12-25 sentimeetri paksusega,» rääkis Raadik. Vahepealses kihis on vesi vahel olnud ja seal on kore jää, millel pole vastupidavust. «Ülemine on lumest tekkinud jää – paksust ta annab, aga kandevõimet üldse pole.»

«Mitme koha peal on jää peal ka veekotid, jäässe on tekkinud praod, kust ajab vett läbi,» lisas Raadik.

Hiiumaa ja Saaremaa vahel on kohal, kus tavapäraselt Saaremaal maismaale sõidetakse, tänavu hoopiski avavesi. «Ilmselt peame kahe kilomeetri pikkuselt liigutama pealesõidu osa ja teise koha otsima. Muidu jääolud on enam-vähem,» täpsustas Raadik.

«Nii et jääolud ei ole head, olgugi, et tundub, et on tubli talv olnud,» tõdes ta. «Jää tekkele pole paks lumi hästi mõjunud, sest selle all jää paksus ei saanud kasvada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles