Viljandi kesklinnas tõstab pead karuputk

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sosnovski karuputk kasvab Viljandi kesklinnas endise Vilma tootmishoone kõrval tühermaal.
Sosnovski karuputk kasvab Viljandi kesklinnas endise Vilma tootmishoone kõrval tühermaal. Foto: Valdo Ots

​Viljandis endise Vilma tootmishoone kõrval on taas kasvama hakanud Sosnovski karuputk, mida keskkonnameti andmeil tõrjuti seal viimati kolm aastat tagasi.

Küll on võõrliigi pealetung esialgu veel üsna tagasihoidlik. Platsi on tänavu korra niidetud ning sellel paistab kaks karuputke, mis pole isendile omast suurt kõrgust saavutanud.

Keskkonnaameti looduskaitsebioloog Tuuli Teppo ütles, et praegu käib Viljandis karuputke hävitamine Uueveski orus, kus on seda mitu aastat mitmes kohas tõrjutud. Viljandi lähedal püütakse karuputkest lahti saada ka endise prügimäe juures.

Endise Vilma kõrval oleval tühermaal taas tärganud kutsumata külalised tulid keskkonnaametile uudisena. Teppo lubas koha üle vaadata ja sealsed karuputked sel suvel kindlasti hävitada.

«Karuputke seemned võivad mullas elujõulisena püsida kümme aastat,» lausus ta. «Tuulega nad väga kaugele ei kandu, sest on selleks liiga rasked. Küll võivad seemneid edasi viia loomad ja linnud.»

Karuputke on Eestis riiklikult tõrjutud alates 2005. aastast. Keskkonnaameti andmeil kulus eelmisel aastal karuputke tõrjeks 380 000 eurot, tänavu oli hooaja algul töövõtulepinguid sõlmitud 306 000 euro ulatuses, aga see summa võib veel kasvada.

Eelmisel aastal oli pärast tõrjetööde lõppu kirja saanud karuputke kolooniaid üle Eesti 2228 hektarit. Kui tänavu mai keskel tõrjet alustati, oli infot karuputke leviku kohta üle 2183 hektari.

Keskkonnaameti hinnangul oli käesoleva hooaja algul esimest korda näha, et karuputke kolooniate kogupindala on vähenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles