Sookured püstitasid uue rekordi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookured.
Sookured. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädalavahetusel lendas Virtsust Saaremaa poole üle 16 000 sookure, mis on läbi aegade suurim päeva jooksul loendatud kurgede arv.

Linnumees Mati Martinsoni sõnul loendasid nad laupäeval koos Soome kolleegiga ainuüksi poole tunni jooksul ligi 6000 lindu, päeva jooksul kogunes sookurgede koguarvuks 16 290, kirjutab Meie Maa. Martinsoni sõnul on suur osa kurgi nüüd Eestist läinud.

Ornitoloog Veljo Volke sõnul oli suur kurgede ränne tingitud ilmastikust - sellel aastal läks ilm Soomes varakult külmaks ja seetõttu lendasid sealsed kured tavapärasest varem Eestisse.

Nädalavahetuse suure rände taga olid aga Volke hinnangul sookurgede jaoks sobivad ilmaolud - kõrgrõhkkond koos soodsa tuulega.

«Sisuliselt nad läksid ära enne madalrõhkkonna tulekut - pikalt oli soodne kõrgrõhkkond ja selle viimastel päevadel suur hulk neist rändele läkski,» rääkis Volke, kelle sõnul on osa sookurgi siiski veel Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles