Palju kurja teinud äike ja paduvihm polnudki rekordilised

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Riia tänaval asuva raudteeviadukti all peatati liiklus, sest tugev vihm ujutas tänava üle.
Tartus Riia tänaval asuva raudteeviadukti all peatati liiklus, sest tugev vihm ujutas tänava üle. Foto: Postimees.ee lugeja foto

Eile tegid Eestis palju kurja äike ja paduvihm, mis ilmateenistuse andmetel polnud tegelikult midagi rekordilist. 

Pikselöögid süütasid eile kokku kolm maja, neist kaks Harjumaal ja ühe Tartumaal. Esimesena tegi äike kahjutööd Tartumaal Nõo vallas Altmäe külas, kus süütas öösel elumaja. Äike lõi maja seina küljes olevasse elektrikilpi, kus süttis tulekahju, mis kohe maja katuse alla levis.

Hommikul kell 11.11 süttis Kuusalu vallas Kolga-Aabla külas põlema kõrvalhoone elumaja lähedal. Inimesed õnnetuses viga ei saanud, päästjad hoidsid ära tule leviku teistele hoonetele ja kustutasid põlengu kella 13.41ks. Ka see tulekahju sai alguse äikse ajal hoonesse löönud välgust.

Kell 11.24 teatati Kolga mõisa põlengust Kuusalu vallas Kolga alevikus. Päästemeeskondade saabudes põlesid Kolga mõisa peahoone katusekonstruktsioonid ja pööning. Päästjad hindasid põlengu suuruseks 10 ruutmeetrit. Kiirabi vaatas üle kaks inimest, kes tegelesid enne päästjate saabumist kustutustöödega. Päästjad kustutasid põlengu kella 15.04ks. Ka selle tuleõnnetuse põhjustas välgutabamus. 

Äike häiris isegi rongiliiklust - Tapal olnud tugeva äikese tõttu tekkisid hommikul tõrked infrastruktuuril, mis ei võimaldanud Elroni rongil jaama sõita, nii et reis hilines tunni võrra.

Ilmateenistuse andmetel käiski kõige tugevam äikesevöönd eile üle Harjumaa idaservast ja Lääne-Virumaa loodeservast. «See oli intensiivsete sadudega kitsas vöönd, mis liikus hommikul üle Rakvere edasi Loksa ja Kunda suunas,» ütles ilmateenistuse sünoptik Taimi Paljak.

Eile öösel ja varahommikul oli äikest Tartus, päeval veel ka Põlvamaal. «Äikest oli ka Raplamaal. Aga need olid juba suhteliselt üksikud äikesed, suurem osa kandus Peipsi taha,» nentis Paljak. Väga äge ja tihe äike oli eile ka Peterburi lähistel.

Äikese tugevust või intensiivsust ei osanud ta aga täpsustada. «Need äikesed olid ilmselt niisuguste kohtade peal, kus meil ei olnud tuulemõõtmisi. Meie eile ei registeerinud tugevaid tuulepuhanguid, kuigi need on nii võimsate äikesepilvede all tavalised,» ütles Paljak. Muud moodi ilmateenistus äikese tugevust ei mõõda.

Rekordvihm?

Kurja tegi eile ka vihm, mis uputas Tartu tänavaid. 

Ilmateenistuse andmetel sadas kõige rohkem vihma eile Jõgeva kandis Toomal, kus mõõdeti kokku 56,9 mm sademeid. Palju tuli vett taevast ka Jõgeval (47,6 mm), Viljandis (38,4 mm) ja Väike-Maarjas (37,3 mm). Valgas ja Tartus Tõravere jaamas mõõdeti 25,1 millimeetrit sademeid.

«Vihmavöönd läks veidi diagonaalis üle Valga, Viljandi ja Jõgeva, aga samas näiteks Jõhvis ei sadanud üldse ja ka Mustvees oli vihma vähe,» ütles ilmateenistuse ilmavaatluste osakonna juhataja Miina Krabbi.

«See ei olnud midagi rekordilist, tavaline suvine sadu,» kommenteeris ta. Põhjus, miks vihm näiteks Tartus suuri uputusi tekitas, võis olla ka vahepealses intensiivsemas sajus. «Ilmselt Tõravere jääb Tartust nii palju eemale, et Tartus võis olla suurem sajuhulk kui see, mis Tõraverre jõudis,» arvas Krabbi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles