Linn asub teadlastega kahasse Viljandi järve lööbe põhjustajat otsima

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi järves elutsevad mudateod pakuvad limnoloogidele erilist huvi. Just nemad on seotud ujujate sügelushaigusega. See, kas neid ujujatele naha alla pugevad parasiite levitavad ka Viljandi järve teod, vajab väljaselgitamist.
Viljandi järves elutsevad mudateod pakuvad limnoloogidele erilist huvi. Just nemad on seotud ujujate sügelushaigusega. See, kas neid ujujatele naha alla pugevad parasiite levitavad ka Viljandi järve teod, vajab väljaselgitamist. Foto: Valdo Ots

Viljandi linnavalitsus otsustas asuda välja selgitama, kes või mis Viljandi järvevees ujujatel sügelust ja punne põhjustab. Uurimistöös võetakse appi teadlased.

Viljandi abilinnapea Kalvi Märtini sõnul on linnavalitsus otsustanud tellida esialgse uuringu, mille tulemusena tuvastatakse sügeluse põhjustaja. 

«Loodetavasti saame lähima kuu jooksul selgeks, kas leiame uurimistöö tegija ja mis see kõik linnale maksma läheb,» sõnas ta.

Hanke eest, millega asutakse otsima uurimistöö tegijat, vastutab Viljandi ranna heakorra eest hoolitsev spordikeskus. Hanke tarvis on spordikeskus palunud limnoloogidelt hinnangut veeuuringu maksumuse kohta. Limnoloogiakeskuse teadlaste sõnul maksaksid terve suve vältavad tööd ligi 3700 eurot. Seda on mõnisada eurot vähem, kui kulutati Viljandi uue märgi otsimisele. Hanke tulemus peaks selguma hiljemalt kuu aja pärast.

Teaduslikult tõestamata

Limnoloogiakeskuse professor Ingmar Ott avaldas heameelt, et linn on asja vastu huvi ilmutanud, ning avaldas lootust, et uurimistöö tulemus toob igasuvisesse muresse ometi kord selgust.

Uurimust tehakse mitmes etapis. Kõigepealt tuleb tutvuda välismaise kirjandusega, sest professori sõnul sellekohast emakeelset teaduslikku materjali pole.

«Seejärel tuleb välitöödel uurida teoliike ja teha nendega katseid, täpsemalt uurida nende väljaheiteid, et näha, kas nad eritavad midagi, mis võiks meile huvi pakkuda. Neljas samm oleks Viljandi ranna ujula läbisõelumine ja viies proovide analüüs,» loetles limnoloog. Uuring lõpeb hiljemalt varasügisel.

Terviseameti Viljandimaa esinduse sanitar-velsker Tiia-Hele Õispuu pidas linna otsust teema käsile võtta heaks, sest see annaks seni avaldatud arvamustele teadusliku aluse ning võimaldaks ujujaid hoiatada või teavitada.

Hange tõstab hinda

Ingmar Oti sõnul pakkusid teadlased tööde esialgseks maksumuseks 3710 eurot, kui aga uuringu tegijat hakatakse otsima hankega, hind tõuseb.

«Maaülikooli kord näeb ette, et kui meie osaleme hankes ning võidame selle, lisandub väljaöeldud summale käibemaks,» selgitas Ott. 

Samas hindas ta limnoloogiakeskuse limnolooge Eestis tõenäoliselt ainukesteks, kes seda laadi uuringut oleksid võimelised tegema. «Konkurentsi teiste teadlaste näol meil Eestis ei tohiks olla,» sõnas professor. 

Samas tõdes ta, et on olnud ka selliseid juhtumeid, kus hanke võidab odavaim pakkuja, kes paraku pole pädev ning kel pole vajalikku aparatuuri, ning tellitud töö ja raha lähevad luhta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles