Soe vihmasadu jäätub maapinnal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapinnal on paks jääkiht
Maapinnal on paks jääkiht Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Tänahommikuse paksu jääkihi nii teedel kui maapinnal põhjustas tugeva külma järel kõrgematest kihtidest sooja õhu massi kiire pealetulek, selgitas EMHI sünoptik Merike Merilain.

«Praegu on veel korraga nii jäide kui jäävihm,» sõnas Merilain. Ööl vastu pühapäeva ja veel eilegi valitsesid meil tugevad külmakraadid, seetõtu on maapind praegugi veel miinuskraadides. «Kõrgematest kihtidest tuli aga kiiresti soe õhk peale,» lisas ta.

«Kella 3 ajal öösel oli Tallinnas maapinna lähedal -3 kraadi, samal ajal aga 500 meetri kõrgusel maapinnast +5,1 kraadi,» rääkis Merilain. «Seal kihis sadasid veepiisad, maapinnale langedes need aga külmusid ja moodusid jäitekihi või langesid isegi jääpiiskadena, sadas jäävihma.»

Sünoptiku kinnitusel on mujal Eestis umbes samasugune olukord, sest soe õhumass vallutas terve Eesti. «Sama asi oli eile saartel, Saaremaal-Hiiumaal, aga hommikuks jõudis see mandrile. Kõige hullem olukord on tänase päeva jooksul ilmselt Ida-Eestis,» prognoosis ta.

Merilaini sõnul püsib sarnane jäitekiht ilmselt ka homme. «On karta, et õhk hakkab taas jahtuma ja jääb nullilähedaseks,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles