Euroopa soojeneb muust maailmast kiiremini

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Po jõe säng Põhja-Itaalias.
Po jõe säng Põhja-Itaalias. Foto: AFP / Scanpix

ELi keskkonnaekspertide värske raporti kohaselt soojeneb Euroopa praegu keskmiselt kiiremini kui teised regioonid maakeral, mistõttu peavad siinsete riikide valitsused teisenevate oludega kohanemiseks tegema suuremaid investeeringuid.

Kõige enam mõjutab üleilmne soojenemine rannikualasid ja mägesid, vahendas Reuters. Vahemere ümbrus on muutumas üha põuasemaks, samas kui põhjapoolsetel aladel suureneb sademete hulk edasi.

«Globaalne keskmine õhutemperatuur on tõusnud tööstuslikule ajajärgule eelnenud tasemest peaaegu 0,8 kraadi võrra Celsiuse skaalal ning Euroopas ja põhjalaiuskraadidel on kasv olnud isegi suurem,» märgitakse raportis, mille taga on Euroopa Komisjon ja ÜRO.

Euroopa kliima on soojenenud selle aja jooksul terve kraadi võrra. Kliima soojenemine ähvardab kõrbestumisega üha laiemaid alasid lõunas, samas kui mägedes sulavad liustikud ja rannikuid ohustavad merevee taseme tõusu tõttu üleujutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles