Soomaal sai kaeluse esimene metssiga

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raido Kont

Vana-aastaõhtul õnnestus keskkonnateabe keskuse ulukiseireosakonna töötajatel panna telemeetriline jälgimisseade esimesele metsseale.


GPS-GSM seadmega kaelarihm pandi täiskasvanud metsseaemisele kaela Tipu uurimisalal Soomaa rahvuspargist lõunas asuvas Kilingi-Nõmme jahipiirkonnas. Emis uinutati kaeluse panemiseks uinutipüssiga söödakohal.

Ulukiseireosakonna töötajate Marko Kübarsepa ja Raido Kondi sõnul kulges kogu protsess probleemideta. Emisele paigaldatud telemeetriaseade annab GSM-võrgu kaudu teavet looma asukohast iga kahe tunni järel.

Keskkonnateabe keskuse korraldatavad metsseauuringud on esimesed Baltimaades, lähimatel aladel on selliseid uuringuid tehtud Rootsis ja Poolas. Alustatud uuringute eesmärk on selgitada lisasöötmise mõju metssea elupaigavalikule ja liikumisintensiivsusele, samuti lisasöötmise mõju kährikule ning metssea ja kähriku mõju maaspesitsevatele lindudele, sealhulgas kaitsealustele liikidele, näiteks metsisele.

Tänavu on plaanis telemeetriaseade panna kuni viiele täiskasvanud emasele metsseale. Karja juhtideks olevate emiste jälgimine võimaldab koguda teavet kogu karja tegevuse kohta. Et planeeritud teemade ja eesmärkide ring on suur, viiakse uuring läbi tihedas koostöös riigimetsa majandamise keskuse, Eesti ornitoloogiaühingu ja keskkonnaametiga. Uuringut rahastab keskkonnainvesteeringute keskus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles