Ilm püsib jahe, lisanduvad tugevad sajud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põld pärast lörtsisadu
Põld pärast lörtsisadu Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Olulist ilmamuutust jüripäev ei too, ilm püsib jahe ja pühapäevast alates on oodata tugevaid sadusid.

Jüripäeva künnisel pole ikka olulist ilmamuutust tulemas. Reedel ja laupäeval jääb arktiline õhk  Barentsi merele jõudnud tsükloni tagalasse, seal on atmosfääri piirikihis 1,5 km kõrgusel talvine -10 kraadi igapäevane nähtus, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Ka Soome ja Eesti kohal on õhuvool loodest ja põhjast, kuid õhumassi temperatuur on -5 lähedal. Jahedust ja ajutist sadu teeb haruharva rõõmsamaks mõni pilveauk, kust kevadpäike nähtavale pääseb.

Pühapäeval ootame lõunatsükloni külaskäiku. See alustab teed Alpide jalamilt, uus kese tekib juba jahedamas õhus Kesk-Euroopas. Lõunapoolsest soojusest me osa ei saa, küll aga loob jahtuv õhk soodsad tingimused tugevateks sadudeks.

Lisaks tugevneb tsükloni põhjaservas kirdetuul. Edasi liigub tsüklon Eesti kohalt otse põhja Soome kohale. Tuul pöördub lõuna-, hiljem läänekaarde ja püsib sajuhoogudega jahe ilm.

Samal ajal on Venemaa läänepiirini saabumas suhteliselt soe õhumass ja kevad saab võimust tänu põhjalaiustel tugevneva kõrgrõhuala ja lõuna poolt lisanduvate uute osatsüklonite  toel. Ida- ja kagutuled kannavad sooja õhku lääne poole, kuid mitte Eestini.

Teisipäevaks toob kagu suunalt piki Venemaa läänepiiri lähenev tsüklon taas rikkalikud sajud. Nii on teisipäeval Valge mere ääres kevadiselt üle 10 kraadi sooja, meil aga vihma all mitu kraadi jahedam. Kolmapäeval on lõuna poolt saabunud tsüklon Soome jõudmas, meile aga lisab jahedust ja sajuvõimalusi Põhjamerelt Läänemerele tulev vana täituv tsüklon.

Võib-olla läheb pisut soojemaks kuu viimastel päevadel. Kogu selle kurvameelse kevade juures on positiivne see, et kulutulekahjusid pole ja  tuleohu numbrid püsivad tagasihoidlikud.

Nii on meil täna päeval pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab hoovihma, kohati sekka ka lörtsi. Õhtupoolikul saju võimalus väheneb. Õhutemperatuur on 5-11 kraadi.

Homme öösel ja päeval võib samuti sadada vihma, sekka ka lörtsi. Õhutemperatuur on öösel -2 kuni +3 kraadi, päeval 5-10 kraadi.

Pühapäeva hommikul hakkab Lõuna-Eestis sadama vihma, kohati sekka ka lörtsi. Puhub muutliku suunaga tuul 1-5 m/s. Õhutemperatuur on 0..-5 kraadi. Päeval on samuti pilves ilm. Sajab vihma, kohati võib sekka tulla ka lörtsi. Õhutemperatuur on 4..10 kraadi.

Alles esmaspäeva hommikuks sadu lakkab. Päeval on vahelduva pilvisusega peamiselt sajuta ilm. Puhub edela- ja läänetuul 3-10 m/s. Õhutemperatuur on 6..11 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles