Soomlased vaidlevad ilveste küttimise üle

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilvesed.
Ilvesed. Foto: SCANPIX

Soomes kütab kirgi ilveste ebatavaliselt suureks paisunud arvukus ja küsimus, kas ning kui palju neid jahtida tuleks.

Kuigi põhjanaabrite põllumajandus- ja metsandusministeerium on väljastanud ilveste küttimiseks lisalubasid, väidavad jahimehed, et nende kiskjate populatsioon vajab veelgi piiramist. Looduskaitsjad seevastu leiavad, et ilveseid ei tuleks üldse küttida, vahendab Yle.fi.

Viimastel aastatel on ilveste arv Soomes tõusnud ligi 2500 isendile ning samal ajal on jahilubade arvu suurendatud ligi viiesajale. «Seda pole piisavalt. Looduse tasakaal hakkab paigast minema, kui ilveste populatsioon liiga suureks kasvab,» ütles Lahti jahimeeste ühenduse esimees Mikko Simola.

Ilveste kaitsjad, kelle hulgas on ka Soome Jahindus- ja kalandusuuringute instituut, usuvad aga, et väljastada tuleks praegusest tunduvalt vähem jahilube.

«Euroopa Liidu looduskaitsedirektiivide järgi on ilves erilist kaitset vajav liik, mille ühtki isendit ei tohiks küttida. Kõik plaanid on täielikult jahimeeste seatud tingimustest lähtuvalt koostatud,» rääkis looduskaitsest huvituv Hollola elanik Jukka Pellinen, kelle kodukandis elab kümne ilvese ringis.

«Ilveste arvukuse kasvades muutub ka nende küttimine populaarsemaks ajaviiteks. Ilves on suurkiskja ja suurkiskjad on alati küttide lemmiksaagiks olnud,» lisas Pellinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles