Kevadputukad ja teised mutukad

Urmas Tartes
, bioloog, loodusfotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevapaabusilm.
Päevapaabusilm. Foto: Urmas Tartes

Madisepäev, 24. veebruar on see päev, mil rahvatarkuse järgi luuakse elu sisse putukatele ja maamardikatele. Kui tõelised talvemutukad kõrvale jätta, siis tõenäoliselt puudutab see pärimus eelkõige majadesse talvituma kogunenud putukaid. Talve lõpupoole hakkavad tubades aktiivsemalt liigutama sinna talvituma pugenud liblikad, kiilassilmad ja kärbsed. Looduses hakkame kevadmutukaid nägema siis, kui õhutemperatuur tõuseb päikese käes kümne kraadi lähedale ja sellest ülegi. Tavaliselt ühtib see esimeste sinilillede ja lepiklillede õitsemisega.

Avage aknad ja uksed!

Putukakevade algust on hea tähistada akende avamisega, et lasta sealtkaudu loodusse tagasi tuppa talvituma tulnud tegelased. Seda eriti maamajades, sest linnades on kevadputukaid tunduvalt vähem. Siis aga jalutagem ka ise lendu lastud putukatele järele kevadist mutukamaailma avastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles