Kevadsoojus tuleb koos vihmaga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Juba nädalavahetusel hakkab õhutemperatuur tõusma, kevadiselt soojaks läheb aga järgmise nädala keskpaigas saabuva niiske ja sooja õhumassi saabudes.

Märtsikuu on sulgenud uksed ja seda lõppkokkuvõttes tavapärasest veidi soojemana. Sellest hoolimata oli ilm valdavalt kõle ja tuli lumelisagi ning tõeliselt kaunis kevadilm pääses võimule alles kuu viimases kolmandikus, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Aprillikuu sissejuhatuseks pakutakse meile üsna sombust, tuulevaikset ja mõõdukalt sooja ilma. Venemaalt ulatub Läänemere äärde väheaktiivse madalrõhuala serv ja selle mõjul libisevad täna mõned sajupilved ka üle Eesti. Tuul pöördub päeva jooksul loodesse ja tugevneb Lääne-Eesti saartel veidi. Õhutemperatuur tõuseb +3..+8 kraadi piiresse.

Laupäeval liigub Skandinaaviast Baltimaade kohale kõrgrõhuhari. Pilved hõrenevad ja saju tõenäosus kahaneb. Öösel langevad termomeetrinäidud sisemaal kergesse miinusesse, päeval soojeneb õhk kohati taas kuni +8°C-ni.

Pühapäeva jagub päikest juba vähem, kuna Lõuna-Soome kohale jõuab väike osatsüklon. Eesti kohale tõmmatakse tihedam pilvekardin ja ilm läheb uuesti sajule. Tuul püsib suhteliselt nõrk ja õhutemperatuur oluliselt ei muutu.

Uuel nädalal lahkub osatsüklon Venemaale. Põhja-Euroopas moodustub uus kõrgrõhkkond ning selle lõunaserv määrab esmaspäeva ja teisipäeva ilma Eestis. Rahumeelse rõhkkonna toel möödub nädala algus peamiselt sajuta, tuul pöördub idakaarde ja hoiab madalat profiili. Öötundidel hiilivad ringi miinuskraadid, päeval võib mõnel pool sooja tulla kuni 10 kraadi.

Nädala keskel liigub üle Lõuna-Rootsi kirdesse madalrõhkkond ning selle serva mööda kandub Baltimaadesse niiske ja soe õhumass. Vihmapilved kastavad tolmavat maad ja mitmel pool üle 10 kraadi tõusev õhutemperatuur loob kelmikalt kevadise meeleolu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles