Tsüklon Scarlett toob jõuludeks tuisu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lund tuiskab.
Lund tuiskab. Foto: Eve Kõrts

Taas on Euroopa ilmateenistuste alarmilehekülg  täis punaseid toone, seega olukord on tõsine ja igas riigis isemoodi - lõuna pool paduvihmad, põhja pool lumi, tuisk, jäide.

Ei jäta tsüklon nimega Scarlett meidki puutumata, kuigi veel kolmapäeval jätsid kaks olulisemat mudelit meid suurte sadude ringist välja, teatas EMHI.

Tänased arengud kinnitavad taas algset arvutust pikalt kestva lumesaju saabumise kohta just jõuluõhtuks. Selleks ajaks peaks ka kirdetuul selle juhtumi maksimumi saavutama, ulatudes rannikul ja saartel iiliti 20 m/s, sisemaal 7-13 m/s.

Võrreldes Monikaga (kuni 26 m/s), on need numbrid tagasihoidlikumad ning tuul puid murdma ei kipu. Seega elekter jääb suure tõenäosusega pühadeks meid valgustama ja soojendama.

Teede olukord saab üsna tõsine olema, sest pikalt kestev mõõdukas lumesadu võib aja jooksul anda sajuhulgaks mitmelgi pool 20 cm ja enam. Lumesadu ja tuisk võivad kesta 24. detsembri päevast kuni 26. detsembri õhtuni. 23. detsembri arvutustel on suurimad sajuhulgad tulemas Liivi lahe ümbruses ja samuti Lõuna- ning Kesk-Eestis.Kuid lumeta ei jää ka põhjarannik, kus tuul arvatavalt kõige tugevam.

Scarlett ise on kestva saju ja tuisu ajal keskmega Poolas, jättes ematsükloni kaugele Itaaliasse jätkuvalt paduvihma valama. Pühapäeval ja esmaspäeval võib kese meile veelgi lähemale tulla ning liikuda üle Leedu kirde poole.

Nädalavahetuse ilmaprognoos

Ööl vastu reedet tuleb pilves selgimistega ilm. Kohati sajab vähest lund, saju võimalus on suurem Lõuna-Eestis. Puhub ida- ja kirdetuul 3-8, saartel kuni 13 m/s. Õhutemperatuur on öösel -9 kuni -16, pikemate selgimiste korral võib langeda kuni -18 kraadini.

Reede päeval on pilves ilm. Sadu levib üle Eesti ja jõuab õhtuks põhjarannikule. Kohati on sadu tugev, tuiskab. Kirdetuul 5-12, saartel ja rannikul 13-15, pärastlõunal puhanguti 18 m/s. Õhutemperatuur on -6 kuni -12 kraadi.

Laupäeva öösel on pilves ilm. Sajab lund, tuiskab. Sadu on tugev. Puhub kirdetuul 7-13, rannikul puhanguti 16, saartel 17-20 m/s. Külma on -6 kuni -12 kraadi.

Laupäeva päeval on pilves ilm. Sajab lund, tuiskab. Sadu on tugev. Puhub kirdetuul 7-13, rannikul puhanguti 16, saartel 17-20 m/s. Külma on -3 kuni -9 kraadi.

Pühapäeva öösel tuleb pilves ilm. Ajuti sajab lund, tuiskab. Sadu on kohati tugev. Puhub kirde- ja idatuul 5-12, põhjarannikul puhanguti 14 m/s. Külma on -2 kuni 9 kraadi.

Pühapäeva päeval on pilves ilm. Ajuti sajab lund, tuiskab. Sadu on kohati tugev. Puhub kirde- ja idatuul 5-12, põhjarannikul puhanguti 14 m/s. Külma on -1 kuni -7 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles