Uus nädal toob taas külma ja lume

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine paar.
Lumine paar. Foto: Irene Raam

Kui nädalavahetusel tuleb juba kena kevadehingusega ilm, siis järgmise nädala teisipäevast saabub taas lumesajune ja ehk tuisunegi miinuskraadidega periood.

Kuigi lähiajal õhutemperatuuri foon langeb ja ilm on üsna talve moodi, pole enam kahtlustki, et päike võidab pimeduse. Ja ees ootab suurepärane kevad-talvine nädalavahetus, kus öösel ja hommikul õhutemperatuur vähemalt mandril miinuses, päevad aga pakuvad päikesesooja, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Vapper väike tsüklonijäänus, mis nädal aega Põhja-Euroopas ilma määranud madalrõhualast järele jäänud, püsib veel reedest pühapäevani Soome kohal ja kostitab meidki vahelduseks mõne lume- või lörtsihooga. Aga harjunuks saanud halli taevast pole täituvas tsüklonis näha, pilverünkad on kiired mööduma ja siniseid laike koos päikesega jagub igale poole.

Samal ajal on lund palju: Lääne- ja Ida-Virumaal mõnes kohas rohkem kui 30 cm ja ega mujalgi puudust pole, vaid saartel ja läänerannikul pole vist mõtet suuski alla panna. 

Esmaspäeval võib olla kõige külmem öö, sest siis on madalrõhuala põhja poolt lõplikult haihtunud ja korraks trügib Eesti kohale kõrgrõhuala idast. Võib olla, et mõnes kohas on külma isegi üle 10 kraadi, kuid päev tuleb veel päikseline ja nullilähedane.

Vastu teisipäeva toob ilmamuutuse nädalavahetusel Türreeni või Liguuria merel ja hiljem Põhja-Itaalias Alpide jalamil süvenenud tsüklon. Lisaks kujuneb uus osatsüklon tõenäoliselt Kesk-Euroopas ja saabub teisipäeval Poola kohale. Selle lumesajune ja võib-olla ka tuisune põhjaserv haarab Balti riigid teisipäeva päeval.

Edasi näib tsüklon liikuvat Valge mere poole ja Eesti jääb selle teekonna ajal tsükloni lääneserva. Põhjakaare tuul hoiab õhutemperatuuri miinuspoolel ka päeval ja aeg-ajalt puistab lund ning rannikul ja vahel ka sisemaal tuiskab. 

Lumelummus saab neljapäevaks läbi ja selgineva taeva all võib õhutemperatuur öösiti taas -10 kraadist madalamale langeda. Ja ilmselt pole see talve viimane sõna, pööripäev ju ka alles kaugel.  

Märtsitalv on alati imeline, tundkem siis rõõmu, kui see kingiks tuleb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles