Reporter.ee: Tallinna lahe delfiini päästa ei saa

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Purjetada armastaval Danielil õnnestus esmaspäeval Tallinna lahel filmida paati saatnud delfiini. Merebioloog Ivar Jüssi hinnangul ei pruugiks valgekoon-delfiin oma vetesse toimetamist üle elada.

Jüssi kinnitusel on tegemist valgekoon-delfiiniga, kes on siinkandis väga haruldane külaline, vahendas Reporter.ee videolõik.

«See on väga suur sündmus,» kinnitas Jüssi. «Viimane teadaolev delfiini leid Eestis ulatub ikkagi möödunud sajandi keskpaika.»

Jüssi sõnul on valgekoon-delfiini koduks Põhjameri ning ta teeb rändeid kuni lähisarktiliste veteni välja. Seega ei tohiks Läänemere jahe vesi talle probleemiks osutuda.

«Kui tuleb suur pakane, siis on ta hukule määratud, aga teda päästa siit ei ole võimalik,» teatas Jüssi. «Päästmiseks tuleks ta kinni püüda ja seda ei pruugiks ta üle elada.»

Kartes uudistajate masse ei tahtnud Jüssi delfiini täpset asukohta avalikustada.

Tegu on üle kahe meetri pikkuse täiskasvanud isendiga, kelle sugu ei õnnestunud esialgsel vaatlemisel määrata. Delfiin on väga seltsiva loomuga ja ujub meeleldi paadi kõrval kaasa.

«Ta sööb põhiliselt neid kalu, mida ta kõige lihtsamini kätte saab. Oma kodumaal toitub ta peamiselt heeringast, aga räime peaks meil olema piisavalt, et ta saaks oma kõhu täis,» rääkis Jüssi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles