Norra ilmaportaal ennustab Eestisse tuleva nädala neljapäevaks krõbedat külma (11)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra ilmaportaal lubab tulevaks nädalaks Eestis külmakraade.
Norra ilmaportaal lubab tulevaks nädalaks Eestis külmakraade. Foto: SCANPIX

Norra ilmaportaali Yr.no andmetel läheb järgmise nädala keskpaigast Eestis ilm korraks järsult külmaks, neljapäeva päeval peaks mõnel pool Harjumaal tulema kuni 18 külmakraadi.

Yr.no prognoosi järgi on tuleva nädala esmaspäeval temperatuur Eestis nullilähedane. Teisipäeval läheb ilm kohati jahedamaks. Näiteks Tallinnas tuleb õhtul 6 kraadi külma, Keilas -10, Kohtla-Järvel ja Pärnus -4 kraadi.

Külmakraadid Sauel järgmisel nädalal. Allikas: Kuvatõmmis yr.no lehelt
Külmakraadid Sauel järgmisel nädalal. Allikas: Kuvatõmmis yr.no lehelt Foto: Kuvatõmmis

Järgmise nädala kolmapäeva õhtul peaks Tallinnas tulema juba 11 kraadi külma, ööl vastu neljapäeva -15 ning neljapäeva hommikul ja päeval koguni 16 kraadi külma. Mõnel pool Harjumaal on veelgi külmem, näiteks Keilas -17 ja Sauel -18 kraadi.

Tartus lubatakse neljapäeva päeval -8, Kohtla-Järvel -12 ja Kuressaares -7 kraadi.

Samas õhtul peaks ilm jälle soojemaks minema. Tallinnasse lubab Norra ilmaportaal siis keskmiselt 7 kraadi külma. Ööl vastu reedet tuleb -10 kraadi, päeval juba keskmiselt -4 kraadi külma.

Eesti riikliku ilmateenistuse prognoosi kohaselt on tuleva nädala esmaspäeval õhutemperatuur öösel -2 kuni +1 kraadi, päeval 0 kuni +2 kraadi. Teisipäeval püsib õhutemperatuur ööpäeva vältel -2 kuni +2 kraadi.

Kolmapäeval on prognoospilt aga vastuoluline. Kui lõunapoolne madalrõhkkond suudab põhja poole tungida ja Eesti idapiiri tagant möödub, siis toob see meile tiheda lörtsi- ja lumesaju ning tõstab kirdetuule tugevaks ning temperatuur on nullilähedane või napilt miinuspoolel.

Kõrgrõhkkonna jõulisemal tugevnemisel on aga ilm külmem ja saju võimalus väiksem. 

Tuleva nädala neljapäevase ilma kohta ilmateenistuse veebilehel veel andmeid pole.

Kuuprognoos

Eesti ilmateenistuse kuuprognoosi kohaselt on veebruari keskmine õhutemperatuur normist kõrgem (norm -6,0 kuni -1,8 kraadi).

Kuu jooksul vahelduvad pehmed talveilmad sulaga, sest Atlandilt liiguvad madalrõhkkonnad üksteise järel üle Skandinaavia itta. Ülekaalus on läänevool, mis kannab meile ookeani kohalt sooja ja niisket õhku.

Sageli on tormituuli, mis takistavad maapinnalähedase õhukihi jahtumist, jättes õhutemperatuuri nulli kraadi lähedale kõikuma.

Madalrõhkkondade tagalas avaneb külmemale õhumassile lühiajaline pääs Läänemere äärde ning vihm asendub lörtsi- ja lumehoogudega. Tõusva õhurõhu tingimustes lühiajaliselt tugevnevate kõrgrõhuharjade korral nõrgeneb ka tuul ja õhutemperatuur langeb 0°C-st madalamale. Enamasti kestab jahedam periood aga vaid päeva kuni kaks.

Mõõdukat ja veidi pikemat külmalainet on oodata üksnes kuu viimasel kolmandikul.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles