Opositsioon peab valitsuse tegevust lumetormi ajal käpardlikuks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliitlased ja -väelased läksid rasketehnikaga Padaorgu appi.
Kaitseliitlased ja -väelased läksid rasketehnikaga Padaorgu appi. Foto: Meelis Meilbaum

Opositsioonierakonnad nõuavalt peaminister Andrus Ansipilt ja siseminister Marko Pomerantsilt aru, miks tegutses valitsus Eestit tabanud lumetormis käpardlikult ja uimaselt.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon esitas täna riigikogus arupärimise valitsuse tegevuse kohta lumetormi ajal peaminister Andrus Ansipile, vahendas erakonna parlamendifraktsiooni pressiesindaja.

Sotsiaaldemokraadid peavad lubamatuks, et läinud neljapäeval Virumaal ja Harjumaal autodesse ning bussidesse lõksu jäänud sadade inimeste päästmine toimus nii aeglaselt.

«Kas teie hinnangul on riigil kohustus tagada liiklus riikliku tähtsusega põhimaanteedel vaatamata kestvale lumesajule? Kas õhuke riik suudab osutada ja kas ta osutab eelnimetatud teenust ka «maksuvabadel reedetel»?» pärivad sotsiaaldemokraadid, osutades Padaoru ligi ööpäeva kestnud päästeoperatsioonile.

Samuti peab Ansip ütlema, kui palju inimesi peab jääma teedele kümneteks tundideks lumevangi, et valitsus käsitleks toimunut kriisiolukorrana ja tegutseks vastavalt.

Sotsiaaldemokraate paneb nördima ka siseminister Marko Pomerantsi käitumine, kes nimetas juhtunut «lokaalseks probleemiks.» Seepärast küsivad nad Ansipilt, kas Pomerants oli oma ülesannete kõrgusel. Valitsusjuhil tuleb kokku vastata kümnele küsimusele.

«Ansipi valitsus ei märganud taas kriisi,» ütles arupärimise üle andnud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees Karel Rüütli.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon esitas täna siseminister Marko Pomerantsile arupärimise Padaoru juhtumi ja Eesti valitsuse juhtimisvõimetuse kohta, teatas partei parlamendifraktsiooni pressiesindaja.

«Padaorust sai sadadele inimestele terveks ööpäevaks hädaorg,» ütles endine siseminister Kalle Laanet. «Padaoru juhtum tõestas, et valitsus ei suutnud hinnata olukorra tõsidust või distantseeris end 600 inimese lumevangi jäämisest. Õigeaegse ning ebapiisava abi puudumine kinnitas siseministri võimetust olukorda kontrollida.»

Laaneti sõnul hoiatas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI), et nii 9. kui ka 10. detsembril on oodata tugevat lumesadu ja tuisku, mis põhjustavad väga raskeid liiklusolusid.

«Vabariigi valitsuse liikmed pidid olema teadlikud, et Eestit tabab lumetorm,» märkis Laanet. «9. detsembri õhtul jäi umbes 600 inimest riigimaanteel lumevangi terveks ööks. Kuigi lumevangi jäänud inimesed teavitasid hätta sattumisest 9. detsembri õhtul, said nad abi alles järgmisel päeval.» Laaneti sõnul avaldasid kannatanud nördimust, et riik jättis nad terveks ööks teadmatusse.

«Lisaks ei pidanud siseminister vajalikuks kutsuda kokku kriisikomisjoni, mis jälgib ja analüüsib kriisireguleerimise korraldust, sealhulgas hädaolukordadeks valmistumise, hädaolukordade lahendamise,» ütles Laanet. «Komisjon oleks olnud vajalik, selleks et tagada piisav koostöö erinevate ministeeriumide ja asutuste vahel. Tõhusam koostöö ja kiirem teavitus oleksid taganud efektiivsema abi.»

Siseministril tuleb kokku vastata seitsmele küsimusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles