Lumi lõi detsembri rekordi Kuusikul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine Tallinn
Lumine Tallinn Foto: Liis Treimann

Täna hommikul mõõdeti Eesti kõige paksem lumekiht Kuusikul ning sealne 68 sentimeetrit lund on ka mõõtejaama uus detsembrikuu rekord.

«Kuusiku läbi aegade kõige paksem detsembrikuine lumekiht oli 40 sentimeetrit ja see mõõdeti 24. detsembril 1944 aastal,» ütles EMHI ilmavaatluse osakonna juht Külli Loodla. Läbi talve on Kuusiku rekord 73 cm, mis sündis tänavu 24. veebruaril.

Üle-eestiline detsembrikuu lumerekord on Haanja käes, kus 1988. aasta 20. detsembril oli maas 85 sentimeetri paksune talvevaip.

Täna on palju lund veel Saaremaal Uuelõves (62 cm), Väike-Maarjas (59 cm), Harjumaal Vanaküla vaatluspostis 57 cm. Peipsi põhjarannikul Alajõel mõõdeti 54 sentimeetrit lund.

Lõuna-Eestis on lund mõnevõrra vähem, 20-35 sentimeetrit. Saarte lääneosas on lund õige vähe – näiteks Sõrves 2 ja Vilsandil 8 cm. «Ilmselt tuul puhub ära, lumi ei jää sinna pidama,» arvas Loodla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles