Soome ei nõustu Nord Streami keskkonnauuringute kavaga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami projekti tutvustus..
Nord Streami projekti tutvustus.. Foto: SCANPIX.

Soome võimud ei kavatse praegusel kujul Nord Streami keskkonnamõjude uuringut Läänemere põhja gaasijuhtme paigaldamiseks heaks kiita.

 

YLE teatas reedel allikaid mainimata, et valitsus on vastu Soome lahe käsitlemisele osana Läänemere põhjapoolsest regioonist, nagu on konsortsiumil praegu plaanis, ning nõuab selle uurimist eraldiseisva ökoloogilise tervikuna, vahendas STT.

Soomlaste hinnangul ei anna sidumine Läänemere põhjaosa ülejäänud aladega piisavalt sisulist teavet gaasijuhtme keskkonnamõjudest Soome lahele, mistõttu pole võimalik anda neile ka mõistlikku hinnangut.

Läänemere põhjaosa on nimelt Soome lahest erinev muu hulgas näiteks merepõhja ehituse, merevee soolsuse ja ka teiste näitajate osas, mistõttu ei ole neid ühtse tervikuna uurides võimalik teha teaduslikult vettpidavaid järeldusi, leidsid eksperdid. Hamburgis lõppenud nõupidamisel peeti ebapiisavaks ka konsortsiumi seniste uuringute käigus kogutud andmeid.

YLE andmetel on andmete kogumise protsess küll edenenud, kuid tõeliste järelduste tegemise aeg saabub alles aasta lõpus. Nord Stream peab siis esitama tervikliku keskkonnamõjude hinnangu, mis vastaks nii Soome kui ka teiste Läänemere ääres asuvate riikide nõudmistele, vastasel korral lükkuks projekti elluviimine veelgi edasi.

Soome keskkonnaministeerium otsustas aga sel nädalal lubada sõltumatult edasi liikuda projektiga Kotkasse tehase rajamisest, et hakata seal merepõhja paigaldatavat gaasitoru valmistama. Hamburgi arutelu käigus leiti, et selle tehase rajamist ei pea siduma laiema keskkonnamõjude uuringuga, vahendas Helsingin Sanomat.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles