Jääkarud kohanduvad kliimamuutustega

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkaru järglastega.
Jääkaru järglastega. Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul on hakanud emased jääkarud ujudes oma järglasi turjal kandma, mis on järjekordne märk kliimasoojenemisest.

Artilise jää vähenemine ohustab otseselt põhjapooluse külmas kliimas elavaid loomi ning Artika sula tõttu on tuleb jääkarudel ujuda pikemaid distantse, et parematele jahimaadele jõuda, kirjutas Telegraph.

«Kui Artika jää jätkab sulamist, on tõenäoline, et jääkarudel tuleb ujuda pikemaid distantse. Alaska lähedal märgistatud karudelt saadud info kohaselt on karud viimase nelja aasta jooksul ujunud 560-640 kilomeetrit ning kui jääkarude järglased on sunnitud neid distantse läbima, on nende jaoks eluliselt oluline käituda viisil, mis vähendaks kehasoojuse kaotust,» ütles Maailma Loodusefondi (WWF) teadlane Geoff York.

«Selline käitumine ja kõik muu, mis võimaldab järglastel sellistes oludes ellu jääda, on hea uudis,» leidis York.

WWFi teatel on õhutemperatuur Arktikas viimastel kümnenditel tõusnud kaks korda rohkem kui maakeral keskmiselt ning organisatsiooni ennustuste kohaselt toob Arktika merejää, Gröönimaa ja Lääne-Antarktist katva jää sulamine hinnanguliselt 2100. aastaks kaasa maailmamere taseme tõusu 1,2 meetri võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles