Viuaasta edusse panustasid ka viud ise

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3-nädalased hiireviupojad.
3-nädalased hiireviupojad. Foto: Lauri Kulpsoo

Kolmele viuliigile – hiire-, herilase- ja taliviule – pühendatud aasta on lõppemas. Ornitoloogiaühing loodab, et viud said tänavu paljudele tuttavamaks.

Viuaasta edusse andsid panuse ka viud ise. Just tänavu suvel sai Eesti endale uue viuliigi – stepiviu. Sügisel tekitas elevust üleni valge leukistlik hiireviu, kelletaolist varem pole samuti Eestis nähtud.

Linnuhuviliste sisestatud 1129 vaatlust aasta linnu kodulehele aitasid teha kokkuvõtteid nii viude rändeaegadest, elupaikadest kui ka käitumisest.

Meie tuntuim saatjaviu Villu sai omale nime 512 inimese pakutud 305 variandi seast, aga rahvas andis nimed ka kõigile veebiviudele. Viuaastal sai osaleda moeloomisel – viuteemaliste särgikavandite konkursile laekus üle saja idee, millest parimad realiseerusidki lõpuks viusärkidena.

Aasta jooksul toimus 34 ettekandeõhtut ja 20 vaatlusretke, millel osales kokku ligi poolteist tuhat viusõpra. Huvilised said tutvuda viudega enam kui kümnes telesaates või -uudislõigus, teist sama palju jõudis eetrisse raadiosaateid. Lähemalt avasid kolme viu elu tahke ligi paarkümmend artiklit erinevates ajakirjades ja ajalehtedes.

Täiesti uut infot viude elust andsid viis GPS-saatjatega viud ning kolm veebikaamerat viupesadel. Humoorika, kuid samas ülevaatliku lühikokkuvõtte viude elust tegi uus viulaul.

Ornitoloogiaühing avaldas lootust, et huvi viude ja meie teiste kullide vastu jääb püsima ka edaspidi. Ühing kutsub üles liituma röövlinnuseirega, mille esimene osa – talvitavate röövlindude loendus – toimub juba jaanuaris. Lähemalt võib selle kohta lugeda uue aasta alguses Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehelt.

Viuaastast ja viudest võib pikemalt lugeda 2015. aasta linnu kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles