Suur ülevaade: jõuludel võib lumest vaid unistada

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelgutada jõululaupäeval tõenäoliselt ei saa.
Kelgutada jõululaupäeval tõenäoliselt ei saa. Foto: Sergei Stepanov

Peagi saabuvad jõulud toovad taas kord lauale aasta kõige põletavama küsimuse - kas seekordsed pühad tulevad lumega või lumeta?

Riikliku Ilmateenistuse andmeil jõuab 23. detsembril Eesti kohale madalrõhkkond, mis toob Läänemere äärsetesse maadesse soojema õhumassi. Edelatuul paisub tugevaks ja õhutemperatuur tõuseb 2 kuni 7 plusskraadini.

Samasugune ilm ootab meid prognoosi kohaselt ka jõululaupäeval - 24. detsember tuleb tänastel andmetel tugeva edelatuule, sulailma ja vihmasagaratega. Tõenäoliselt püsib õhutemperatuur ööpäeva vältel +2 ja +7 kraadi vahel.

Ka meie ilmatarkade ennustused ei anna valgete jõulude osas just kuigi palju lootust. Nii kirjutas Pärnumaa ilmavaatleja Ilmar Tiismaa novembri lõpus Pärnu Postimehes, et jõulud tulevad mustad. «Vanasti öeldi, et pärast esimese lume tulekut algab lumega talv 40 päeva pärast. Minu arvestuse järgi jõulud ja uus aasta sinna sisse ei mahu. Kurb, kui saabuval jõulukuul õiget talve ei tule, aga ju peame sellega leppima,» arvas ta.

Saaremaa ilmatark Margus Arge aga tõdes, et pööripäeval ehk 21. detsembril muutub ilm korraks talvisemaks. «Jõululumega on selline asi, et Mandri-Eestis teeb ikka maa valgeks ja on valged jõulud, aga ma arvan, et Saaremaal on mustad jõulud. Meri on ikkagi mitu kraadi soe ja meile jõuab talv inertsiga natuke hiljem,» rääkis Arge ajalehele Meie Maa.

Ka välismaised portaalid ei luba meile lund

Allikas: Accuweather.
Allikas: Accuweather. Foto: Kuvatõmmis

USA ilmaportaal accuweather.com ennustab Tallinnasse ja Tartusse jõululaupäevaks küllaltki sooja ilma ning temperatuur alla nulli naljalt ei lange. Mõnel pool võib hommikupoolikul sadada vihma ning ka ülejäänud päev möödub pilvisena.

25. detsembril on oodata sarnast ilma, ehkki veidi külmemat. Kõige mõnusam tuleb selle prognoosi kohaselt 27. detsember, mil temperatuur püsib miinuses ja taevas särab päike. Lund ameeriklased meile ei prognoosi.

Vene ilmaportaal Gismeteo ennustab Tallinnasse jõuludeks soojemat, aga vihmast ilma. Nende ennustuse kohaselt ei lange temperatuur pühade ajal kordagi alla nulli. Täpselt samasugust ilma prognoositakse ka ülikoolilinna Tartusse. Saartel võib õhutemperatuur küündida tervelt 8-9 soojakraadini.

Allikas: Gismeteo.
Allikas: Gismeteo. Foto: Kuvatõmmis

Norrakate ilmaportaal Yr.no prognoosib samuti, et jõulud mööduvad stabiilses plusskraadis - jõululaupäeval püsib õhutemperatuur nii öösel kui päeval 5-6 kraadi ringis. 25. detsembril samamoodi 3-5 plusskraadi vahel. Soojakraadide juures ei pääse me vihmast.

2010 jõulud kõige paksema lumega

Eesti Ilmateenistuse andmed näitavad, et Tallinnas on viimase 50 aasta jooksul jõululaupäeval maad katnud lumevaip umbes pooltel kordadel. Sealjuures on näiteks Vilsandi saare elanikud saanud jõuludel lumememme teha väga harva – püsiv lumikate on jõululaupäeval olnud vaid 13 protsendil kordadel aastatest.

Haanja kõrgustikul, Väike-Maarja ja Jõhvi ümbruses oli 30 aasta jooksul ehk ajavahemikus 1961-1992 jõuluõhtuks püsiv lumikate maas 83 protsendil juhtudest.

Kõige paksem lumi on jõululaupäeval mõõdetud Lääne-Virumaal Sämis, kus 2010. aasta 24. detsembril oli lund tervelt 63 sentimeetri jagu. Samasse aastasse jäävad teisedki esiviisiku tulemused - Uue-Lõve (59 cm), Kuusiku (57cm), Jõhvi (49cm) ja Väike-Maarja (48cm).

Kõige krõbedam pakane oli 2001. aasta jõululaupäeval Võrus, kui külma oli lausa -33,5 kraadi. Kõige soojem oli üheksa aastat tagasi Saaremaal Sõrvel, kus mõõdeti 8,5 kraadi sooja.

Allikas: Riigi Ilmateenistus.
Allikas: Riigi Ilmateenistus. Foto: ilmateenistus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles