Kliimamuutus võib vallandada maailmas suure ümberasumislaine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnakaitsjate aktsioon Belize korallrahul.
Keskkonnakaitsjate aktsioon Belize korallrahul. Foto: SCANPIX

Kliimamuutuse süvenevad tagajärjed ja võitlus järjest olulisemaks muutuvate ressursside eest, nagu puhas vesi, sunnivad inimesi ümber asuma. Ekspertide sõnul pole rikkamad riigid taoliseks laialdaseks ümberasumiseks üldse valmis.

Vähemalt miljard inimest on sunnitud kuni 2050. aastani oma kodukohast kliimamuutuse tõttu lahkuma, ennustas heategevusorganisatsioon Christian Aid oma värskes raportis, vahendab CNN.

Ennustus põhineb Briti audiitorfirma Maplecrofti raportil, mille kohaselt on tuleva 30 aasta jooksul kliima soojenemisest enim puudutatud just arengumaad Aasias ja Aafrikas.

Vaesus ja madal üleujutuste ohus rannikuala teevad näiteks Bangladeshist kõige ohustatuma riigi maailmas. Teine kliimamuutusest ohustatud riik India on aga ülerahvastatud ning 1,1 miljardi suurune rahvaarv üha kasvab.

ÜRO populatsiooniosakonna hinnangul on praegu maailmas umbes 200 miljonit rahvusvahelist migranti.

Läänes kardavad paljud inimesed migrantide järjest suurenevat sisserännet vaestest riikidest, kuid probleemidest enim kannatanud inimesed jäävad siiski suuremas osas oma kodude lähedusse, mis suurendab veelgi vaeste riikide rasket olukorda ning võib sellega tekitada veelgi suuremate konfliktide teket.

ÜRO põgenikeagentuuri juht Antonio Guterres õhutas rikkamaid riike jagama ülemaailmset põgenikekoormust ausamalt arenguriikidega, et suurendada solidaarsust. Vaatamata läänemaailma arusaamadele püsivad üle 75 protsendi maailma põgenikest Aasias ja Aafrikas.

Euroopasse siirdub praegu igal aastal umbes 1,8 miljonit inimest, mis moodustab vaid kaduvväikese osa maailma põgenikest.

Haavatavuse indeks

Riigid, mis on kõige rohkem ohustatud kliimamuutusest:

  1. Bagladesh
  2. India
  3. Madagaskar
  4. Nepal
  5. Mosambiik
  6. Filipiinid
  7. Haiti
  8. Afganistan
  9. Zimbabwe
  10. Birma

(Allikas: Maplecroft)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles