Sügisene tulvavesi annab järele

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrtsjärv vihmase suve lõpul
Võrtsjärv vihmase suve lõpul Foto: Margus Ansu

Kuigi sügise kohta veel tavatult kõrgel tasemel, on enamik veekogusid asunud pika vihmaperioodi järel alanema.


Praeguse aja kohta väga kõrgel püsib veel näiteks Tänassilma jõgi, kirjutab

Sakala

. Samanimelises külas viib üle jõe sild, milleni pääsemiseks tuleb aga kahlata üle kallaste ajavas vees. Isegi silla pikenduseks pandud lauad ei aita kuiva jalaga üle.

Kalmetult pärit Eha Järve, kes üleeile Tänassilma asju ajama läks, jäi üleujutust nähes seisma ja pidas aru, kas poleks mõttekas suuremat teed ringi minna.

«Olen siin kandis kolmkümmend aastat elanud, aga ei mäleta küll sügisel nii suurt üleujutust,» lausus Eha Järve. «Kevadel jah, aga mitte sügisel.»

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi hüdroloogia osakonna Lõuna-Eesti sektori peaspetsialist Ene Randpuu ütles, et tegelikult alaneb Tänassilma jõgi juba hoogsalt.

Kõige kõrgemal ehk 157 sentimeetrit üle vaatlusposti nullpunkti oli veetase eelmise nädala reedel ja laupäeval. Üleeile hommikuks oli see alanenud 17 ja eile hommikuks juba 25 sentimeetrit.

Samal ajal jätkab Võrtsjärve vesi tasapisi kerkimist, keskmiselt sentimeeter või paar päevas.

Eile hommikul oli järve tase 69 sentimeetrit üle Rannu-Jõesuu vaatlusposti nullpunkti. Ene Randpuu teada on seda 40 sentimeetrit rohkem, kui on aastakümnete jooksul kuupäeva keskmiseks kujunenud.

«Kui vihma juurde ei tule, võib Võrtsjärv veel nädalapäevade jagu tõusta, enne kui uuesti alanema hakkab,» hindas ta.

«Tavapäraselt on just sügiseti veetase kõige madalam, aga august oli äärmiselt vihmane ja sajuselt möödus ka septembri algus. Üldiselt võttes on tänavune aasta üsna veerohke olnud.»

Tavapärasest kõrgemal voolab praegu ka Emajõgi. Eile oli veetase 135 sentimeetrit üle Tartu vaatlusposti nullpunkti. Seda on 77 sentimeetrit tolle kuupäeva aastakümnete keskmisest enam.

Erinevalt Võrtsjärvest on Emajõgi languses, septembri maksimum ulatus 147 sentimeetrini eelmisel laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles