ERR.ee: Mandri-Eestis on tänavu kesine õunasaak

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiguse vältimiseks ei tohiks süüa pesemata juur- ja puuvilju.
Haiguse vältimiseks ei tohiks süüa pesemata juur- ja puuvilju. Foto: Marina Puškar

Tänavune õunasaak on Eestimaal paiguti väga erinev - Saaremaal ja Hiiumaal on õunapuud õunu täis, siis Mandri-Eestis on saak väiksem, mistõttu ei osteta kokku ka mahlaõunu.

Mahlaõunu ei osteta kokku, kuna kogused jääksid tööstuse jaoks väheseks, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Õunasaagi kohta turu-uuringut teinud Põltsamaa Felix, mis on Eestis aastas tuhandeid tonne mahlaõunu kokku ostnud, ei pane tänavu väidetavalt kehva saagi tõttu mahlapressi üldse tööle.

AS Põltsamaa Felixi juhataja Anti Orava sõnul on õunakogused nii väikesed, mistõttu ei saa ettevõte oma miinimumkoguseid kätte. «Pressi käimapanemiseks on vaja ikkagi tuhandeid tonne, meie üks pressitäis on 7-8 tonni,» selgitas Orav.

1995. aastast nii Saaremaalt kui ka mandrilt õunu kokku ostnud Veljo Kuivjõgi ütleb, et 13 aasta jooksul on õunu saanud osta seitsmel aastal ehk üle aasta.

Õunamahla kadumist poelettidelt pole siiski põhjust karta, kuna õunamahla kontsentraat on maailmaturu kaup ja kui omal ei ole, siis saab seda sisse osta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles