Nädala ilm: torm tormi järel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügistuul
Sügistuul Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lähemal kahel nädalal rahulikku aega ei leia, ühtlasi on rannikul oodata tõsist veetaseme tõusu.

Veidi hiljaks jäänud sügistormid püüavad kiiresti jälje maha jätta. Ehk on siis nende järel kuskil 10-14 päeva pärast tsüklonite puhkeaeg ja maa saab talveks valmistuda. Kuid see võib olla vaid soovunelm ja tormitsüklonid kihutavad jõuludeni ja veel kauemgi. NAO indeksi põhjal lähemal kahel nädalal rahulikku aega ei leia - ikka püsib Põhja-Atlandil tugev edelavool, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Täna seisame juba lõunast uue tormi lävepakul. Tsüklon oli juba neljapäeva õhtuks Iiri rannikul tormiks kujunenud ja jätkas süvenemist liikudes üle Põhjamere varahommikuks Oslo lähedale. Seejärel suundub kese kas üle Stockholmi või veidi põhjapoolsemat teed Soome keskosa poole. Rootsi ilmateenistus ootab enne keskpäeva Lõuna -Rootsis tormituult 25-30 m/s.

Pärastlõunal on tormi ootel Eesti rannik. Edelatuul tugevneb rannikul 18-23, iiliti kuni 31 m/s, sisemaal ulatuvad tuuleiilid 20 m/s. Kui nii tugev tuul  edela suunalt püsib järjestikku kella 17 kuni keskööni, on karta merevee taseme olulist tõusu ja ka arvutused näitavad Pärnus kriitilise taseme lähedasi numbreid. Vaata iga 6 tunni tagant uuenevat prognoosi siit.

Vähe sellest, vaevalt saame Rudi nimelisest paharetist vabaks, kui juba oleme uue tormi ootel. Sellel veel nime pole, kuid sünnib pühapäeval Islandi lähedal oleva sügava tsükloni sabas väikese lainena ilmselt samuti Skagerraki kohal.

Pühapäevast pikka tormiilma, mis võib kesta esmaspäeva hommikuni, näib toetavat ka jugavool, mille võimas jõud on suunatud otse Atlandilt Läänemerele.  Kui see prognoos tõeseks saab, on meie rannikul oodata veelgi tõsisemat veetaseme tõusu. Kuna laupäeval on siiski suhteliselt rahulik, saab veel järele mõelda, mida võiks tormikahjude leevendamiseks ette võtta. Eelkõige tuleb aga jälgida jooksvat ilma ja hoiatusi ilmateenistuse lehelt. Hoiatused on kooskõlastatud mereteadlastega.

Teisipäeval tuleb tõenäoliselt väike tormipaus kõrgrõhuharja näol, kuid kolmapäeval kisub arvatavasti jälle tormiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles