Ilm läheb soojaks, kuid tormiseks

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuel nädalal võib tulla nii korralikult tuult kui vihma.
Uuel nädalal võib tulla nii korralikult tuult kui vihma. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

“Kadripäeva (25. novembri) ümber olevad tormid toovad jõuluajale ilusad vagurad ilmad,” ennustasid esivanemad Saarde kandist.

Senise ilmakäigu järgi paistab, et sel sügistalvel tormipuudust tõesti karta pole. Palav suvi küttis merevee kõikjal tavalisest soojemaks. Temperatuuri erinevus sooja mere ja peale voolava jahedama õhu vahel ärgitab madalrõhkkondi tormi tõstma.

Viimase nädala suurtorm Carmen Atlandilt on paljude riikide sünoptikuid häireseisu sundinud. Seni õnneks on enne Läänemerele jõudmist tormidel suurem võhm väljas ja meile ei ole nad erilist kahju jõudnud tekitada.

Küll on nad lõunast sooja õhu põhja poole liikuma lükanud. Seda näitavad aeg-ajalt peale tulevad, korraga päeva hämaraks löövad tumehallid aurupilved. Aeg-ajalt sajab peent uduvihma.

Lindude sügisränne vist sellepärast ongi pikale veninud.

Arvan, et Carmeni mõjul soojapoolsed, tuulised ja sajuhoogudega ilmad uuel nädalal kestavad.

Ilmad üle Eesti on ise näoga. Soojem on rannikule lähemal ja saartel. Sisemaal võib pärast sooja päeva tulla miinuskraade ja hommikuks teedel kiilasjääd.

Suuremad tuuled ja tormid liiguvad rohkem piki Läänemerd, räsivad enam Põhja- ja Lääne-Eestit, harvem ulatuvad Kesk-Eestini. Lõunas ja sisemaal on tuul tagasihoidlikum, kuid sadu võib olla tugevam.

Ei tohi unustada ütlemist, et sügisilmadel on üheksa poega ehk ilmamuutused toimuvad ruttu. Eriti põhjatuulte korral. Madalate pilvede tagant kumav sinine taevas näitab kõrgustes külma õhu pealetulekut.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles