Ilm muutub tuulisemaks ja sajusemaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügistuul
Sügistuul Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Järgmisel nädalal läheb ilm Eestis sajusemaks ja tuulisemaks, välistatud ei ole ka tahked sademed ega tormi tulek.

 Hingekuu ehk november puhub madalrõhkkondadele elu sisse ja pikem kuiv periood asendub niiskemaga. Nii nagu tavaliselt, toovad seegi kord ümberkorraldused ilmatandril erinevatesse numbrilistesse mudelitesse teatud segaduse ja valik meie tulevikupiltide osas suureneb oluliselt, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Üldjoontes läheb ilm Eestis sajusemaks ja tuulisemaks, kuid tsüklonite tegevusplaani detailne kirjeldamine nõuab sammhaaval lähenemist. Seega võib lähema nädala jooksul ilmaprognoos üsna hüplik olla ja seda eelkõige tuulte osas.

Venemaale taandunud kõrgrõhuala lääneserva jäädes paitab meid täna veel leebe lõunakaare tuul. Taevas tõmbub tihedamalt pilve, kuid olulist sadu oodata ei ole ja päevane maksimaalne õhutemperatuur jääb alla 10 kraadi.

Laupäeval saadab Islandi lähistel pöörlev võimas tsüklon meie poole teele aktiivse madalrõhulohu – lõunatuul tugevneb ja päeva jooksul kandub Läänemerelt Eestisse tihedam sajuala. Pühapäeval tekib madalrõhulohus uus osatsüklon, kuid selle täpne asukoht ja edasine liikumistee on suure küsimärgi all.

Esmaspäevaks on salapärane madalrõhkkond Venemaale lahkunud ja selle järel kerkib öötundideks Baltimaade kohale kõrgrõhuhari. Esmaspäeva päeval läheneb Skandinaaviast meile aga juba järgmine madalrõhulohk ja teisipäeval tekib selles järjekordne osatsüklon. Kui see möödub Eestist veidi lõuna poolt, ei ole välistatud ka tahked sademed. Põhjapoolne rada paisutab aga edelatuule tormiks ja valab meid üle arvestatava vihmaga.

Nädala keskel jääme endiselt ulatusliku madalrõhuala meelevalda, kuid tuul võta suurema hoo maha ja sadusid jääb harvemaks.

Õhutemperatuuriskaalal on kuni neljapäevani ülekaalus plusskraadid ning seeläbi püsib ilm novembrikuu kohta endiselt tavapärasest veidi soojem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles