Oktoober oli mitmel pool Eestis rekordiliselt kuiv

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis.
Sügis. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Äsja lõppenud oktoobrikuu möödus kõikjal väga väheste sademetega ning kujunes pikkades vaatlusridades üheks kuivemaks.

Ilmateenistuse teatel oli oktoober mõnes jaamas lausa rekordiliselt kuiv. Eesti keskmine sajuhulk oktoobris oli 11 millimeetrit, mis on 15 protsenti normist (norm 74 mm). Alates 1961. aastast ei ole nii kuiva oktoobrit varem esinenud.

Tartus tuli kordamisele senine rekord, mis pärineb ligi 150 aastasest vaatlusreast –  Tõraveres  sadas 8 millimeetrit (12% normist). Sama kuiv on Tartus oktoober olnud veel kaugel 1914. aastal.

Võrus on tänavune oktoober aga viimase sajandi kõige kuivem – oktoobris sadas vaid 8 millimeetrit (13% normist).

Viimase sajandi üheks kuivemaks kujunes tänavune oktoober ka Vilsandi ilmajaamas. Tänavu kogunes Vilsandil vihmavett 5 millimeetrit (7 protsenti normist), sama kuiv on olnud veel 1951. aasta oktoober. Pisut kuivem oli 1904. aasta oktoober, mil kuu jooksul sadas 4 millimeetrit.

Tabelis on ära toodud vaatlusjaamad, kus enam kui poole sajandi jooksul ei ole nii kuiva oktoobrit varem esinenud. Allikas: ilmateenistus.
Tabelis on ära toodud vaatlusjaamad, kus enam kui poole sajandi jooksul ei ole nii kuiva oktoobrit varem esinenud. Allikas: ilmateenistus. Foto: ilmateenistus

Päikesepaistet oluliselt rohkem

Eesti keskmine õhutemperatuur oli 5,9  kraadi, mis on 0,8  kraadu normist madalam (paljuaastane keskmine 6,7 kraadi). Kõige kõrgem temperatuur mõõdeti 2. oktoobril Kundas, kus õhutemperatuur küündis 17,7 kraadini. Kõige külmem oli 29. oktoobril Valgas, kus õhutemperatuur langes -8,8 kraadini.

Eesti keskmisena oli päikesepaistet 135 tundi, mis on 156 protsenti normist (paljuaastane keskmine 87 tundi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles