USA tormidest räsitud Kuubat ei toeta

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orkaanidest purustatud Kuuba.
Orkaanidest purustatud Kuuba. Foto: Reuters / Scanpix

Viimastel nädalatel laastasid Kuubat lühikese vaheaja jooksul võimsad orkaanid Gustav ja Ike, kuid suur naaberriik Kuuba ülesehitustöid ei toeta.


Orkaanid põhjustasid saareriigis suurt kahju, lõhkudes hinnanguliselt 500 000 maja ja hävitades infrastruktuuri. Reutersi andmetel võib orkaanide tekitatud kahju ulatuda koguni kaheksa miljardi dollarini (81 miljardit Eesti krooni).

USA pakkus Kuubale 100 000 dollarit (miljon Eesti krooni) majanduslikku abi, võimalusega saada veel lisa, kui Kuuba lubab riiki kahjusid hindama USA vastavad ametnikud. Kuuba lükkas sellise pakkumise tagasi, viidates sellele, et USA pole siiani tühistanud Kuuba toodetele kehtestatud kaubandusembargot, mis kehtib alates 1962. aastast.

Kuuba valitsusametnikud lükkasid tagasi ka USA teise pakkumise, milles tõsteti toetussumma viie miljoni dollarini (51 miljonit Eesti krooni).

Eelmisel nädalal tegid ka USAs elavad Kuuba dissidendid avalduse, milles kutsusid saareriigi presidenti Raul Castrot ja USA riigipead George W. Bushi unustama humanitaarkriisi tõttu poliitilised erimeelsused.

USA jahedate suhete tõttu naaberriiki ei toeta, kuid Venemaa on avaldanud valmisolekut eraldada Kuubale looduskatastroofi kahjude likvideerimiseks 11 miljonit dollarit (120 miljonit Eesti krooni) ning lubanud taastada ka mitmes piirkonnas võimsate orkaanide tõttu katkenud elektrivarustuse.

Venemaa kõrval on Kuubat lubanud toetada ka ÜRO, kes lubas eraldada 3,5 miljonit dollarit (38 miljonit Eesti krooni). Abistanud on ka Hispaania, Brasiilia ja Venezuela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles