Haiti evakueerib massiliselt inimesi orkaani eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvajad aitavad ajutiselt telkides elavaid inimesi evakueerida.
ÜRO rahuvalvajad aitavad ajutiselt telkides elavaid inimesi evakueerida. Foto: SCANPIX

Esimese kategooria orkaan Tomas jõudis Haitile. See vallandas riigis massilise evakueerimise jaanuarikuise maavärina ohvreid majutavatest telklinnakutest riigi pealinna Port-au-Prince’i lähedal.

Taolistes hiiglaslikes ajutistes telklaagrites elab praegu umbes 1,3 miljonit Haiti elanikku. Kokku elab riigis umbes 10 miljonit inimest, vahendab AFP.

Tänavune aasta on Haitile olnud erakordselt raske. Jaanuaris hukkus 7-magnituudise maavärina tagajärjel 250 000 inimest ning üle miljoni inimese kaotasid oma kodu.

Praeguseni pole riik looduskatastroofist taastunud ning paari nädala eest ehmatas haitilasi järjekordne probleem. Riiki tabas kooleraepideemia, mille tagajärjel on surma saanud juba 440 inimest. Koolerasse on haigestunud üle 6000 inimese.

Kui orkaan jõuab pealinna lähedale, võib lisaks muudele kahjudele ka kooleraepideemia kontrolli alt väljuda. Tugevad vihmasajud võivad haigustekitaja pealinna piirkonnast üleujutatud jõgede kaudu välja kanda.

Praegu liigub Tomas Port-au-Prince’i poole. Eesti aja järgi kell 11.00 oli orkaan pealinnast 280 km kaugusel.

«Mu õed ja vennad, palun lahkuge piirkondadest, kus valitseb suur oht, ma anun teid,» sõnas Haiti peaminister Jean-Max Bellerive oma pöördumises. «Üle riigi tuleb tugevat vihma ja tuuli. Ärge olge põikpäised. Lahkuge, kui olete hapra peavarju all.»

Paljud inimesed ei taha aga ajutistest telklaagritest lahkuda.

«Ma ei lahku. Mitte keegi ei saa meid selleks sundida. Oleme siin olnud juba kaheksa kuud ja me ei hülga oma telki,» sõnas Natacha Jean Corail-Cesselesse telklaagris. «Kuhu meil minna oleks? Mul on laps ja tahan siia jääda.»

Valitsus majutab umbes 100 000 inimest koolidesse, kirikutesse ja haiglatesse.

Lisaks teistele ohtudele võivad Haitit tabada ulatuslikud maalihked ja mudalaviinid, kuna mägede nõlvadelt on kütte tarvis suurem osa puid maha raiutud.

Paljud inimesed elavad jõgede kallastel, mis on peamiseks puhta vee allikaks riigis. Üleujutuste, kooleraohu ja maalihete tõttu on jõgede kallastel elavad inimesed tõsiselt ohustatud.

Tomase saabumine nõudis riigis juba ühe ohvri, kui inimene üritas autoga üle kallaste tõusnud jõge ületada.

Veel eile märksa nõrgem olnud troopiline torm Tomas tappis Saint Lucias 14 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles