Uus nädal algab ilusa ilmaga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis
Sügis Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Uue nädala algus näib jälle kuivaks ja kauniks kujunevat, kuna võimu võtab Kesk-Euroopas tekkiv kõrgrõhuala.

Sügisel on ilm kiire muutuma. Päikseliste päevade ja külmade ööde aeg sai korraks läbi ning hoiatuste lehekülg ilmateenistuse kodulehel nii meil kui mujal väärib tähelepanu, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Ilmamuutuse tõi tsüklon Uli. Täna on selle lohk piki Soomet suunatud Eestile. Hommikune tihe sadu ja läänekaarde pöörduv tuul asenduvad õhtupoolikul juba Lääne-Eestist alates Skandinaavialt saabuva kõrgrõhuharjaga. Tuul vaibub ööseks ja võib-olla saab enne loojangut taas ka päikesevalgust näha.

Kõrgrõhuharja telg ületab Eesti laupäeval ja see ongi nädalavahetuse parim päev, sest jälle saab ka tuulevaikusest rõõmu tunda. 

Pühapäeva öö on ka veel rahulik ja sajuta, kuid päeva jooksul satume uue tsükloni mõjuvälja. Edela- ja läänetuul on puhanguline, kuid tunduvalt nõrgem kui neljapäeval, võib-olla et ka sadu on üsna kiiresti mööduv.

Uue nädala algus näib jälle kuivaks ja kauniks kujunevat, kuna võimu võtab Kesk-Euroopas tekkiv kõrgrõhuala. Kui meil on kõrgrõhuala põhjaservas õhutemperatuuri foon madal ja öösel võib jälle miinustemperatuur kohal olla, siis Lääne-Euroopasse peaks saabuma ajutine soojalaine. Algselt Atlandilt pärit soojema õhu toob juba esmaspäeval kohale nädalavahetusel keskmistel laiustel kujunev äge tsüklon. See näib peatuvat ja hääbuvat Iirimaa lähistel.

Samal ajal võtab Kesk-Euroopa kõrgrõhuala järjest idapoolsema asendi ja nii satub Eesti järgmise nädala lõpupoole kõrgrõhuala lääneserva. Selleks ajaks võiks suurem osa lehti juba langenud olla ja rahulikus kõrgrõhuala ilmas saab neid kokku riisuda või siis niisama lehtedes sahistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles