Kuula Eestisse levinud šaakalite ulgumist

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šaakaleid on Eestis viimastel aastatel päris palju kohatud.
Šaakaleid on Eestis viimastel aastatel päris palju kohatud. Foto: SCANPIX

Fotograaf Rainar Kurbelil õnnetus eile Läänemaal Kukerannas lindistada kohalike šaakalite ulgumist.

Vikipeedia andmeil laseb šaakal enne jahile minekut kuuldavale valju ulgumise. Sellega ühinevad kohe kõik teised läheduses viibivad šaakalid. Ulguma ajavad neid ka muud ärritajad, näiteks kirikukellade helin või sireenid.

Kurbeli paarimehe Endel Grensmanni sõnul ei ole Eestis veel kellelgi sellise hea kvaliteediga helisalvestist kohalike šaakalite ulgumisest, nagu seda on Kurbelil, mistõttu teeb see üliharuldase lindistuse siinmail unikaalseks.

Šaakali levila ulatub üldiselt Kesk-Aafrikast Lähis-Ida ja Kesk-Aasia kaudu Hindustani poolsaareni. Levila põhjapiir läbib Kaukaasia ja Moldova ning Ungari ja Austria. Viimasel ajal on isend liikunud jõudsasti ka põhja ja lääne suunas.

Eestis nähti šaakalit esimest korda üle-eelmisel aastal. Üksikuid rändavaid šaakaleid on kohatud üle kogu Eesti, kaasa arvatud Saaremaal. Kutsikatega pesakondi leidub teadaolevalt vaid Pärnumaa lõunaosas ja Matsalu lähistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles