Uus nädal toob hallaööd

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Järgmisel nädalal ootavad meid alates teisipäevast ees hallaööd ja päevad, kus sooja on vaid alla 10 kraadi.

Lõppeval nädalal on Eesti ilma kujunemisel oluline roll nii sajupilvi peletaval kõrgrõhkkonnal kui ka meist põhja poolt mööduvatel madalrõhkkondadel. Täna on üks aktiivne tsüklon jõudnud Islandilt üle Norra mere Skandinaavia põhjaosa kohale ja selle lõunaserv tõrjub antitsüklonit Läänemere äärest eemale, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Kõrge rõhuväli on siiski kindlalt paigal ja nii paisub läänetuul nii maal kui merel tormiks. Pilved rebenevad ja õhutemperatuur tõuseb 14-17 kraadi piiresse. Tuul püsib tugev ka veel ööl vastu laupäeva.

Laupäeva päeval jätkab madalrõhkkond oma teed Venemaa kaugetel radadel ja Baltimaade kohale sirutub kõrgrõhuhari. Ilm rahuneb ja õhk on veel võrdlemisi mahe.

Pühapäeval jõuab Norra merelt Soome kohale järgmine madalrõhkkond, kuid selle mõõtmed ja jõuvarud on võrreldes eelmisega tunduvalt väiksemad. Taevavõlvile kerkib rohkem pilvi, kuid suuremat sadu neist Eesti piires tulemas ei ole. Puhub mõõdukas lõuna- või edelatuul ja õhutemperatuur ei muutu oluliselt.

Küll aga võib oodata ilmamuutust uuel nädalal. Nimelt liigub esmaspäeval tsüklon Soome kohalt edasi Venemaale ja selle tagalas hakkab õhurõhk kiiresti tõusma. Õhurõhutõus kasvatab Skandinaavia kohale uue kõrgrõhkkonna ja selle servaala katab ka Eesti. Taevas lööb selgemaks ja põhjakaarde pöörduv tuul avab uksed külmale õhule.

Tsükloni kaugenedes Uuralite taha vaibub Läänemere ääres ka tuul ja nii seisavad meil alates teisipäevast ees hallaööd ja päevad, kus õhutemperatur jääb valdaval alla 10 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles