Esimene põdrapull Eestis sai kaela jälgimisseadme

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põdrad
Põdrad Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskkonnaagentuuri eluslooduseosakonna ulukiuurijatel õnnestus esimene põder varustada jälgimisseadmega, mis annab olulisi andmeid põdra liikumisala, elupaigakasutuse ja käitumisbioloogia kohta.

Põdrauuringu esimene pull tabati varitsuse käigus uinutinoole abil Pärnu- ja Viljandimaa piiril Soomaa Rahvuspargi servaalal.

Paigaldatud jälgimisseade fikseerib praegu iga nelja tunni tagant geograafilise asukohapunkti ning saadab satelliidi kaudu andmed uurijate arvutisse. Märgistatud loomast teavitati ka piirkonna jahimehi, et nad teaksid hoiduda tema küttimisest.

Foto: Marko Kübarsepp

Jälgimisseade on kinnitatud ümber põdra kaela kaheksa sentimeetri laiuse valge kaelarihmaga, mistõttu on see hästi märgatav ka hämaral ajal.

Kokku on kahe aasta jooksul plaanis märgistada kümme põtra, et uurida põdra liikumisala suurust, elupaigakasutust ja käitumisbioloogiat.

Keskkonnainvesteeringute keskuse toetusel toimuv põdrauuring sisaldab lisaks märgistatud loomade jälgimisele ka põdra siseparasiitide uuringut, samuti katsetatakse põdra arvukuse hindamist talvel kogunenud pabulahunnikute arvu järgi.

Keskkonnaagentuuri ulukiuurijad on siiani sarnaste seadmetega varustanud ja jälginud metskitsi, metssigu, ilveseid ja hunte. Keskkonnaagentuuri tehtavad metsloomade rakendusuuringud toetavad ulukiseiret ning on olulised nende liikide jaoks sobilike kaitsemeetmete väljatöötamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles