Ilmatargad: jõulud tulevad valged ja talv mõnusalt paras

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Vastupidi välismaistele ilmaennustajatele, kes räägivad saja või lausa tuhande aasta külmima talve saabumisest, näevad meie ilmatargad looduses sootuks teistsuguseid märke.

«Mina küll sajandi külma tulekul ei näe,» ütles ilmatark Lelle Liisu Õhtulehele. Samas möönis ta, et mujal Euroopas võib see ehk tõesti piirkonniti nii olla, kuid Eesti olevat tänu asukohale siiani alati hullemast pääsenud.

«Puud on veel lehes, kaseladvad alles kollased, koduloomadki pole nii aplad kui möödunud talve eel – see kõik viitab, et karmi talve meil ei tule.»

Peamiselt seapõrna pealt talveilma ennustav Ilmar Tiismaa sõnul nägi ta kolmapäeval hanesid lõuna poole minemas, mis tähendab, et talvega on veel aega. «Öeldakse, et talveks läheb 40 päeva pärast esimese lumeräitsaka langemist. Selle põhjal peaks talv tulema novembri lõpus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles