Ilm mängib nädalavahetusel hilissuvise etenduse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vikerkaar
Vikerkaar Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

Täna saab alguse ilma hilissuvine vaatemäng, mis toob meile kena nädalavahetuse.

Tormituuled on suikunud unele ja tihedad vihmapilved rändavad võõrastel radadel – lavale on astunud kõrgrõhkkond. Kõrgrõhkkonna südamik asetseb Soome kohal ja tuksub aeglaselt Venemaa suunas, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Jäädes täna antitsükloni lõunaserva, udukardin avaneb tasapisi, õhutemperatuur tõuseb ja mänglevad päikesekiired esitavad meile hilissuvise etenduse. Mõnel pool Eestis algab etendus juba hommikul, mõnel pool jääb udukardin suletuks aga kauemaks ja sinava taeva taustal särava tulekera nägemine võtab aega.

Nädalavahetusel sammub majesteetlikus suuruses kõrgrõhkkond edasi Venemaale ja selle mõjuvõim Eestile kuigipalju ei kahane. Öö vaikuses koovad nähtamatud käed taas udutekki, päeval suruvad päikesekiired end aga läbi niiskuse ja tõstavad õhutemperatuuri 15..20 kraadi piiresse.

Valitsevaks tuulesuunaks saab kagu ja selle hoog suureneb tasapisi. Tuule tugevnemist põhjustab Lääne-Euroopas laiuv madalrõhuala, mis üritab kõrgrõhkkonda troonilt lükata. Vastastikune vägikaikavedu süveneb uuel nädalal veelgi ja lisaks puhangulisele tuulele võivad meie taevavõlvile kerkida ka vihmapilved.

Tuulisem ilm ja niiskem õhk muudavad ööd soojemaks, päevane õhutemperatuur sõltub aga eelkõige pilvede hulgast ja sadude ulatusest. Pilvisema taeva korral kerkivad termomeetrinäidud 13..16 kraadi piiresse, kui päikesekiirtele rohkem ruumi jäetakse, soojeneb õhk 17..19 kraadini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles