Varesejaht käib mõne päeva tagant

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varesed.
Varesed. Foto: Repro

Augusti keskel Viljandis alanud linnujaht jätkub iga mõne päeva järel ning praeguseks on kaks kütti tabanud rohkem kui tosin varest ja hakki.

Viljandi linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik ütles, et õhupüssidega laskjad kooskõlastavad oma käigud politseiga ega pea iga retke järel linnale aru andma. Tema sõnul on raad töö tegemise kokku leppinud kolme mehega, kes kõik harrastavad õhupüssisporti ja üks on ka jahimees.

Eile küsis Nõmmik küttidelt värskeid andmeid ja selgus, et kaks meest on seitsme jahikorraga lasknud kokku 13 varest ja hakki. Meestel on linnulaipade tarvis külmik ning kui see täis saab, viiakse need Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehasesse.

«Esialgu püütakse linde lasta elumajadest kaugemal, näiteks on seda tehtud Valu­oja orus, Metsakalmistul ja Uueveski kaupluse kandis,» lausus ta. «Ühest küljest piirab küttimine pisut lindude arvukust, teisalt aga hirmutab neid sellest kandist minema. Viimastel päevadel tundub, et näiteks Valuoja orus on vareseid ja hakke märksa vähemaks jäänud – iga päev seal linnuparvi enam ei näe.»

Samas nentis Nõmmik, et palju vareseid ja hakke otsib praegu toitu linna piiril ringtee lähedal, kuid on vara öelda, kas neid on sinna ajanud küttimine või hoopis parem noka­esine.

Seda, et sügise jooksul suur osa Viljandi vareseid ja hakke üldse lõuna poole lendab, Nõmmik ei usu.

«Nad on eluga linnas hästi kohastunud ega kipu talveks ära lendama,» lausus ta. «On selgunud, et külmaks ajaks lendab linde meile hoopiski juurde, näiteks Soomest.»

Nõmmiku sõnul jätkub linnalindude jaht 15. aprillini, kui peaks saama ka hinnata, mil määral on õnnestunud linde linnast tõrjuda. Seejärel ei tohi pesitsevaid linde keskkonnaameti nõudmisel mingil moel häirida 15. juulini.

Küsimusele, kas jaht jätkub ka järgmise aasta teisel poolel, vastas Nõmmik, et kui inimeste häirimine pole vähenenud, siis jah. «Esialgu oli mul plaanis, et järgmiseks suveks saab lastud 300 tiivulist, kuid küttide sõnul pole see reaalne,» lausus ta.

Üleeile kajastas linnujahti Eesti Televisiooni saade «Ringvaade» ning eile sai linnavalitsus inimestelt uut tagasisidet.

«Kui linn oli küttimisotsuse augusti keskel vastu võtnud, saime selle kohta viis negatiivset pöördumist, kuid kõik väljastpoolt Viljandit,» lausus Nõmmik. «Nüüd saime kaks negatiivset ja kaks positiivset pöördumist. Ühtlasi on meil varasemast lindudest häiritud linlaste kaebusi, mille tõttu jahini üldse jõudsime.»

Nõmmik lisas, et Viljandi linnujaht on piisavalt avalikkuse tähelepanu saanud ning asjaosalised ja huvirühmad on saanud oma arvamuse välja öelda, nüüd võiks lasta nii linnal kui küttidel tööd rahulikult edasi teha.

Viljandi linnavalitsus otsustas 10. augusti istungil anda loa linnas lindude arvukuse piiramiseks. Linde lastakse õhkrelvadest ning linn on selle töö kokku leppinud kolme jahimehega. Jahihooaeg linnale midagi maksma ei lähe, sest õhupüssisporti harrastavad mehed võtavad seda võimalust kui treeningut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles