Idakaare tuuled on merevee madalaks puhunud

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meri.
Meri. Foto: Mihkel Maripuu

Valdavalt idast ja lõunast puhuvad tuuled on mereteadlaste sõnutsi Läänemerest vee minema puhunud, mistõttu veetase on praegu tavapärasest madalam.

"Tavaliselt on merevee tase hästi madal kevaditi, aga sel aastal oli vastupidi: kevadel oli veetase kõrge ja viimased paar nädalat on see olnud üsna madal," ütles mereinstituudi direktor Toomas Saat, kelle väitel sõltub veetase meres suuresti ilmast.

Saadi andmeil on tuuled puhunud rohkem idakaartest ja lükanud vee Läänemere teise otsa. "Aga küll see vesi siia jälle tagasi tuleb," lausus ta.

Mereinstituudi meresüsteemide modelleerimise vanemteadur Ülo Suursaar kinnitas, et viimasel ajal puhunud ida- ja lõunatuuled on Läänemerest vett ära viinud. "See on justkui ilusate suveilmade kaasprodukt," ütles ta.

"Läänemerel kergitavad veetaset peamiselt läänetuuled. Sügisel, kui ilmad lähevad kehvemaks, tulevad lääne poolt tormised ilmad, mis pumpavad veetaseme läbi Taani väinade kõrgemaks ja vett kuhjub siis jälle ka meie randadesse," selgitas Suursaar.

"Veetase langeb üsna sageli ligi pool meetrit kroonlinna nullist allapoole. Ajalooliselt on see olnud keskmisest ka ligi meetri jagu madalam," rääkis Suursaar, kelle sõnutsi pole praegune madal veetase meres midagi eriskummalist.

Suursaare selgitusel on tegu täiesti normaalse aastaajalise muutlikkusega, mis ei too merekeskkonnale kaasa midagi halba, ehkki madal merevesi võib takistusi seada inimtegevusele. "Sadamates ei saa laevadele nii palju kaupa laadida, samuti võib parvlaevaühendus olla mõnikord häiritud, sest on oht, et laevad jäävad madala veetaseme tõttu kinni," tõi ta näiteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles