Konverents soovib metsaomanikku senisest enam kaasata looduskaitsesse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets.
Mets. Foto: Berit-Helena Lamp

Täna rahvusvahelisel Natura metsakonverentsil arutati metsaomaniku rolli Natura 2000 võrgustiku kuuluvate alade kaitsel ja majandamisel ning leiti ühiselt, et metsaomanikku on vaja senisest tõhusamalt kaasata looduskaitsesse ehk Natura 2000 alade looduslähedasse majandamisse.

Eesti Erametsaliidu juhatuse esimehe Ando Eelmaa sõnul on kõige efektiivsem moodusmetsaomaniku kaasamiseks läbi esindusorganisatsioonide ehk metsaühistute, mille kaudu liigub metsaomanikele vajalik informatsioon ja abi kõige tõhusamalt, vahendas liidu pressiesindaja.

Seoses Eesti astumisega Euroopa Liitu loodi Eestisse Natura 2000 alad, mille eesmärgiks on tagada liigiline mitmekesisus looduses.

«Erametsade loodusväärtusi on võimalik tõhusalt kaitsta vaid koostöös metsaomanikuga. Selleks, et hästi hoitud metsa arvamine kaitsealade hulka ei tekitaks metsaomaniku plaanidesse ja eelarvesse liiga suuri probleeme, oleneme omanikel metsast saamata jäänud tulu viimasel kolmel aastal osaliseltki kompenseerinud Natura erametsa toetusega,» rääkis konverentsi avakõnes keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Eestis on Natura 2000 aladel 90 000 ha metsamaad, ent ainult pooled metsaomanikud on esitanud SA Erametsakeskusele taotluse toetuste maksmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles