Torma valda maetud sead pulbitsevad maapinnale

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade matmispaik Torma vallas. Sead tungisid maapinnale.
Sigade matmispaik Torma vallas. Sead tungisid maapinnale. Foto: Erakogu

Puurmani farmis seakatku tõttu tapetud ja Torma valda maetud sigadest osa on võimsa lagunemisprotsessi tulemusel hakanud maapinnale tagasi tõusma.

Postimehe toimetuse käsutuses olevatelt fotodelt on näha roiskunud musti sigu, jalad püsti.

Vallarahva seas levivaid jutte täna enne keskpäeva kontrollimas käinud Torma vallavolikogu esimees Ülvi Nool kinnitas, et kohapeal oli pilt kohutav: «Eile õhtuks oli maapind hakanud mulisema, laibad ühest nurgast üles maapinnale tõusma. Hommikul oli osa sigadest maapinnal, silma järgi umbes paari koorma jagu, 15-30 tonni sigu.»

Ta kuulis töömeestelt, et nüüd oodatakse uut traktorit, et laibad uuesti maa sisse kaevata.

Samas märkis Nool, et ehkki ta kartis, et ümbruses on kohutav hais, siis seda polnud.

Küll aga oli ta mures silmnähtava organiseerimatuse pärast. ««Ilmselt peaksid vastutajad küsima nõu targematelt inimestelt, kes ütleks, kuidas suuremat hulka sigu matta. Muidu ei saa me olla kindlad, et sead ka lõpuks maetud saavad,» ütles ta.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel kinnitas, et maapinnale pulbitsenud surnukehad on taas maetud. «Need sead on uuesti maa all, maapind tihendatud,» ütles ta Postimehele. Ta lisas, et seda tehti juba eile õhtul. Et täna hommikul samasugune pilt avanes, oli talle kella 12.30 ajal esialgu üllatus. Mõni minut hiljem helistas ta Postimehele tagasi ning ütles, et nüüdseks on needki kehad uuesti maa alla pandud.

Ülvi Noole kinnitusel polnud kella 10.50 ajal veel traktoritki kohal ning on ebareaalne, et nii kiiresti töö ära tehti.

Pärtel kinnitas, et selline pinnaletõusmine ei ole tavapärane. «Viimane matmine ööpimeduses [neljapäeval] ei olnud ilmselt korrektne,» põhjendas ta juhtunut.

Mis nüüd teistmoodi tehti, et uuesti sigade maapinnale tõusmist vältida? «Ei tehtud midagi teistmoodi, viimane ots tihendati ja paigaldati uuesti. Kõik, mis päevavalges sai maetud, on korralikult maa all. Kuid viimased koormad pandi pimeduses. Liigne kiirustamine,» pidas ta vea põhjuseks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles